05/05

Atletiekblik op weekend: punten tellen, ronden tellen

bvvm-heusden-162

De meisjes van AV Toekomst verdedigen hun Vlaamse Beker zaterdag in Mol.

Mei staat in Atletiekland bekend als Bekermaand. De Pupillen en Miniemen deden hun ding nog tijdens de slotdagen van april, maar vanaf zaterdag is het ook voor de oudere leeftijdscategorieën menens en worden de punten ijverig opgeteld. Net zoals voor de steeplevrouwen en 10.000m-lopers overigens. Zij knokken zaterdagavond in Ninove al meteen voor de eerste nationale medailles. 25 rondjes van 400 meter. Ook daar is het telwerk redelijk onmisbaar.

De steepleloopsters mogen zaterdag in Ninove om 18u00 de spits afbijten. Titelverdedigster Jolien Van Hoorebeke/RIEM treft opnieuw Elke Godden/AVKA en samen kunnen ze er een kopie van het BK 2016 van maken. Zij verliezen ook best Charlotte Sijmens/DCLA niet uit het oog en vanuit Nederland komt er nog meer aangepaste concurrentie aanwaaien.
Els Rens/LYRA heeft pas de marathon van Belfast achter de kiezen en de Vlaamse marathonkampioene zal haar 10.000m-titel niet verdedigen. Hier lijkt Nina Lauwaert/HAMM over de beste papieren te beschikken. Ze moet niet alleen afrekenen met de andere podiameisjes van 2016 – het Vlaams-Brabantse duo Eva Galle/DCLA en Karen Van Proeyen/ROBA – maar ook met de jongere masters waarbij vooral Ferahiwat Gamachu Tulu/RFCL een geduchte concurrente kan worden.
Bij de mannen tekent het volledige podiumtrio van vorig jaar in Duffel present. De kans is groot dat Abdelhadi El Hachimi/SMAC, Nick Van Peborgh/ACBR en Régis Thonon/WACO er dezelfde volgorde op na houden. Steven Casteele/KKS zal die medaillewinnaars van vorig jaar ongetwijfeld van dichtbij in de gaten houden.  Tijdschema en deelnemerslijst zijn op onze site te raadplegen.

In Luik start zaterdag het AG Insurance Urban-circuit van de Memorial Van Damme. In de thuishaven van Nafi Thiam staat dan het hoogspringen in de kijker.

Terwijl in Ninove de lopers hun 25 pisterondjes afhaspelen, zijn er vijf meisjesteams Cadetten en Scholieren hun Bekertitel al aan’t vieren. Die competities worden zaterdagnamiddag betwist in Mol (Landelijke 1), Vilvoorde en Tielt (Landelijke 2) en Bornem en Kortrijk (Landelijke 3). Zondag is het de beurt aan de jongens met (in dezelfde volgorde) Maldegem, Aartselaar, Heusden-Zolder, Lanaken en Roeselare. De meisjes van AV Toekomst en de jongens van KAA Gent verdedigen hun titel in de hoogste afdeling.

Ook de jeugdatletiek hoeft niet werkloos te blijven tijdens die tweedaagse. Benjamins, Pupillen en Miniemen kunnen zaterdag terecht in de jeugdmeetings van Wespelaar en Hechtel of in de jeugdmeerkamp van Beernem.
Zondag zijn deze categorieën welkom in de jeugdmeeting van Merksem of de jeugdmeerkamp van Geel. Nog op zondagnamiddag nodigen de Molenlanders de 35-plussers uit voor een mastermeeting in Tielt. Het pisteweekend wordt vrijdagavond al op gang getrokken met een Kidsday in Duffel.

De stratenlopen zijn de volgende dagen beperkt tot de Moved To Help loop van ARAC in Merksplas. De langste afstand is er 16,8K, maar teams kunnen ook opteren voor een estafettemarathon.