05/12

atletiekblik op weekend: op europees niveau in lissabon

nad-6275

Dit kwartet veldlopers komt zondag in Lissabon aan de start: John Heymans (links, belofte), Soufiane (2de van links) en Lahsene (rechts) Bouchikhi en Isaac Kimeli (2de van rechts).

Op de Vlaamse kalender staat slechts één veldloop dit weekend, maar dat wil niet zeggen dat onze sport het eventjes wat kalmer aan gaat doen. Zo zijn er op zondag al de 25ste  Europese veldloopkampioenschappen en ook indoor beweegt er een en ander. Mijn Gedacht !

De Gentse Topsporthal werd sedert vorige week opnieuw klaargemaakt voor indoorwedstrijden, en zaterdag is het de beurt aan KAA Gent voor de Buffalo TRAKKS meeting. De benjamins, pupillen en miniemen vinden er in de namiddag hun gading. Zondagnamiddag is het de beurt aan de G-atleten om er de Topsporthal te verkennen tijdens de tweede editie van het Belgisch kampioenschap voor Atleten met een Handicap (AMH). Via het  nieuwsbericht van enkele dagen geleden, komt u er alles over te weten en niemand minder dan Baltazhar Boma zal de deelnemers ter plaatse aanmoedigen. En ook in Hoboken zit HAKI niet stil. In de Sportschuur staat de Supercrack 3 zondagnamiddag open voor alle leeftijdscategorieën.

Veldlopers kunnen zich diezelfde zondagnamiddag uitleven aan het sportcentrum De Lichten in Booischot. Daar staat fusieclub AV Zuiderkempen dan klaar voor hun 63ste veldloop.

Bekijk hier het Vlaamse wedstrijdaanbod.

Booischot heeft zondag in Vlaanderen geen concurrentie van andere veldlooporganisatoren, maar het Europese kruim van dat atletiekonderdeel verzamelt op deze dag wel in Lissabon voor de continentale kampioenschappen.

België treedt er aan met drie volledige mannenploegen, terwijl de vrouwelijke inbreng beperkt wordt tot één belofte, één juniore en de helft van de vier veldlopers van de Mixed Relays. Alles samen komen er 19 crossende landgenoten aan de start in de Portugese hoofdstad.  11 individuele medailles staan al ingeschreven in het Belgische palmares van dit nog relatief jonge kampioenschap dat in 1994 voor het eerst werd betwist. Daarvan mogen twee juniores jongens, twee beloften mannen, één mannelijke senior en één vrouwelijke belofte zich ook Europees veldloopkampioen noemen. Dat daaraan zondag een 7de individuele titel kan toegevoegd worden, behoort tot de mogelijkheden, maar het is realistischer om in podiumtermen te denken en het aantal individuele medailles op te voeren richting het dozijn.

Het EK veldlopen is ook een team-evenement en in dat landenklassement konden onze ploegen ook al 9 keer op het podium plaatsnemen, maar nog nooit op het hoogste trapje. De kans bestaat dat onze sterke mannenploeg dat gemis zondag doet vergeten: het potentieel is alvast voorhanden.

Drie jaar geleden voegde de Europese federatie ook de Mixed Relay aan het EK-programma toe. Aanvankelijk werd er nog wat afgewacht, maar vorig jaar in Tilburg was er voldoende animatie en spanning om deze aflossing stilaan als volwaardig te beschouwen.  Het nationale team finishte vorig jaar op plaats 7 (van 12). Ze werden toen meegerekend bij de favorieten, maar een mindere dag van een van de vier volstond om eremetaal te veranderen in ereplaats. Ook nu beschikt België over een medaillerijp team, maar ongetwijfeld denkt zowat de helft van de 12 deelnemende viertallen er zo over.

U kan alles van Lissabon volgen via deze pagina.