16/08

Atletiekblik op weekend: nationale meerkamptitels in Herve

nad-4490-80m-horden-kadetten

Laura Van den Brande (364) werd vorig jaar 5de bij het BK zeskamp. Nu is ze een van de favorietes bij de Cadetten, waar ook Svelte Marien (628) podiumambities mag koesteren.

Het laatste kwart van de zomervakantie is ingezet. In atletiektermen betekent zulks dat naast de AG Memorial Van Damme, ook de nationale jeugdkampioenschappen stilaan op de deur kloppen. En de meerkampers, die verdelen dit weekend al hun nationale titels.

AC Waasland bijt vrijdagavond in Sint-Niklaas de spits af met een jeugdmeeting, maar zaterdag is er – naast het begin van de BK-meerkampentweedaagse in Herve – ook nog de Athletics Classic meeting van AC Lyra in Lier. Deze Memorial Jos Verstockt  is zowat de vaandeldrager van de ACM-meetings en leunt dicht aan bij de Flanders Cup. Er bestaat geen twijfel dat er zaterdag in het Netestadion alweer flink wat persoonlijke bestprestaties zullen  sneuvelen.

Niet alleen in Lier draait de atletiek zaterdag op volle toeren. Er zijn ook nog open meetings in Lanaken (Euregiomeeting met open Limburgs 10.000m-kampioenschap), in Zwevegem (Ereprijs Colora/Crop met polsstok-special voor Miniemen) en in Lebbeke (LEBB, met mixed relays). Allen op laatstgenoemde organisatie is er geen jeugdprogramma voorzien. De Benjamins, Pupillen en Miniemen kunnen wel terecht in Kortenberg en Gentbrugge voor jeugdmeetings of in Oostende voor een jeugdmeerkamp.

Ook zondag is er veel variatie in het atletiekaanbod: een open Kermismeeting in Roeselare (FLAC), een Werpersmeeting in Merksem, Jeugdmeetings in Heusden-Zolder en Zwevegem en een Mastermeeting in Ninove.

Woensdagavond 22 augustus is er de jaarlijkse vakantiemeeting in Oudenaarde, waar naast het open Oost-Vlaams kampioenschap 10.000m ook nog de Memorial Rachel Hanssens centraal staat. Rachel, Oudenaards werp-icoon, overleed vorig jaar in oktober op  88-jarige leeftijd. Om de meervoudig wereldkampioene in diverse werpnummers bij de masters te eren, werden haar drie lievelingsdisciplines - kogel, speer en discus – op het Masterprogramma van deze meeting gezet. Een dag later, donderdag 23 augustus is er in het even Oost-Vlaamse Oordegem-Lede nog een sprintmeeting, al is het aanbod aan diverse disciplines er veel uitgebreider dan de naam van de open meeting laat vermoeden.

Maar er zaterdag en zondag dus ook  het nationaal kampioenschap meerkampen in het Oost-Belgische Herve. Verwacht er uiteraard geen Nafi Thiam of Thomas Van Der Plaetsen, maar de senioreskampen kunnen best wel boeiend worden. Titelverdedigers Elien Hooyberghs/VMOL en Robin Bodart/BBS geven weer present, maar zichzelf opvolgen, dat wordt geen eenvoudige klus. Vooral bij de vrouwen beschikken Yoika De Pauw/STAX en Sietske Lenchant/ROBA over mooie adelbrieven. Bij de cadetten kunnen Laura Van den Brande/AVKA en Sara Van Hoyweghen/VOLH opnieuw een beklijvend duel uitvechten. Bij de jongens is het uitkijken naar Europees uitblinker Jente Hauttekeete/KAAG bij de scholieren en junior Jaan Bal/ACBR. Bekijk hier het tijdschema en de deelnemers.

Het stratenloopcircuit opent op vrijdagavond met Dwars door Lennik (ACP, max.11,2K) en de Kapellekensjogging in Grembergen (AVLO, max.12K). Zaterdag staat in de vooravond de Stratenloop van Wingene op de kalender (AVMO, max.11K) en zondag is er in het Limburgse Gotem een stratenloop voor het goede doel (ACA, max.10K). Volharding pakt midweek, woensdagavond 22 augustus, in Beveren uit met de Beverse 5 Mijl (VOLH, mx.5M).