14/02

Atletiekblik op weekend: Nafi en Eline bij het BK vrouwen

jdc-20180210-000488

Sarah Missinne en Justien Grillet mogen dan wel twee outsiders in de 60m horden zijn, bij de IFAM toonden ze vorige zaterdag hun ambities voor een BK-podium.

Niemand kan ontkennen dat Olympisch kampioene Nafi Thiam volgende zaterdag de absolute blikvangster wordt bij het Belgisch kampioenschap indoor alle categorieën.

De Luikse meerkampster zoekt zelden de makkelijkste weg en ook nu koos ze voor twee disciplines uit haar meerkamparsenaal waarbij ze flink wat weerwerk mag verwachten. Dat is iets minder het geval in het verspringen, waar ze haar jongere meerkampcollega – en uittredend kampioeneHanne Maudens/VS tegenkomt, samen met Imke Vervaet/RCG, de sprintster die ook heel ver kan landen in de verspringbak. In de hordesprint is Nafi overigens titelhoudster, maar ze heeft uiteraard niet de ambitie om Eline Berings/RCG naar de kroon te steken. Ze zal na afloop van dit BK wel beslissen of ze de gewezen Europese indoorkampioene zal vergezellen naar de WK in Birmingham. Nafi zal het hordepodium overigens niet cadeau krijgen, want Sarah Missinne/KAAG is bijzonder goed op dreef  terwijl Justien Grillet/VS en Chloë Beaucarne/FLAC ook wel medailleambities mogen koesteren.

Imke Vervaet is haar eerste liefde, de sprint, overigens niet ontrouw. Ze verdedigt haar 200m-titel nochtans niet maar treft in de 60m zowel Manon/ACME als Orphée Depuydt/HAC en ook Elise Mehuys/LYRA is daar een uitgesproken podiumkandidate. De overige sprintnummers zijn wel Waals getint. Camille Laus/RCB en Hanne Claes/RESC kunnen na de IFAM de beste 400m-papieren voorleggen en Lucie Ferauge/CABW domineert met Naomie Van Den Broeck/ROCA de baanronde. Tenzij meerkampster Noor Vidts/VAC haar puike conditie nu ook verzilvert in dit zevenkamponderdeel. Noor bindt overigens ook in het hoogspringen de strijd aan met Serena Capponcelli/VS en Hanne Van Hessche/ASVO, al komt Serena als Italiaanse nog niet in aanmerking voor een Belgische titel.

De deelnemerslijst van de 800m wordt aangevoerd door LBFA-meisjes, met Eupense Elea Henrard helemaal bovenaan. Uiteraard zal outdoorkampioene Riet Vanfleteren/LEBB niet zomaar laten begaan. En hoe ver raakt juniore Mathilde Deswaef/WS, één week nadat ze zowel op de piste (IFAM-1500m) als in het veld (Rotselaar) heel wat mooie dingen liet zien. Hanne Reynaert/ASVO en Eline Pinter/ACME maken een zeldzame uitstap richting indoor, maar wel met de 1500m-titel als inzet, een titel die vorig jaar naar de toen nog relatief onbekende Deswaef ging.

Het polsstokspringen heeft alles om de spannendste competitie van de dag te worden. Fanny Smets/CABW was in 2017 duidelijk overal de betere, maar de kampioene van vorig jaar ziet momenteel Aurelie De Ryck/ACME wel bovenaan de ranglijst staan en Chloe Henry/RESC wordt in het hele verhaal best ook niet uit het oog verloren. Een ideale gelegenheid alvast om het eerste AC-record van deze winter op de tabellen te zetten. Op die recordtabellen bleef het tot heden overigens windstil, uitgezonderd enkele scholieren meisjes, waarvan Elien Vekemans/DCLA zich in deze polsstokcompetitie kan optrekken aan haar oudere voorbeelden om de scholierenbakens nogmaals te verleggen. Myrthe Van Der Borgt/VS is die andere scholiere die afgelopen weken een nationaal record kon bijstellen. Met de zware kogel moet ze weerwerk kunnen geven aan favoriete Yoika De Pauw/STAX. Myrthes leeftijdsgenote Elena Defrère/DCLA mag ook podiumambities koesteren, maar moet dan wel voorbij Sietske Lenchant/ROBA die ook in het hinkstapspringen een meer dan realistische kans maakt om haar titel te verlengen. Brussels Saliyya Guisse/RESC en Luikse Elsa Loureiro/RFCL staan ook paraat om daar naar het goud te mikken. <

De Belgische indoorkampioenschappen beginnen op het middaguur met de 3000m snelwandelen, waar Annelies Sarazin/FLAC de plak zwaait. Tijdens het Vlaams kampioenschap was Annelies ziek en kon Liesbet De Smet/DUFF zegevieren. Samen met eeuwig jonge Myriam Nicolas/SMAC (55 jaar), domineert dit trio het nationale snelwandelwereldje.

Bekijk hier de deelnemerslijst en het tijdschema van deze Belgische kampioenschappen Alle Categorieën.