21/09

Atletiekblik op weekend: naar de herfst met hamerslingeren en masters

-ldq1642

Belofte Ilke Lagrou is de favoriete voor het BK hamerslingeren in Kessel-Lo.

De herfst doet in dit voorlaatste weekend van september zijn intrede en laat dat ook duidelijk merken. Jammer voor onze atleten die er nog wat van willen maken. Gelukkig primeren op kampioenschappen de plaatsen boven de prestaties. En kampioenschappen, die mogen uiteraard ook nu niet ontbreken. Zaterdag knokken de Masters voor de Vlaamse titels, zondag is het de beurt aan de hamerslingerende jeugd.

Zaterdag verzamelen de Masters die nog energie veil hebben aan de Rode Loop in Merksem voor hun Vlaamse en provinciale kampioenschappen. Dit Vlaams kampioenschap valt traditioneel vrij laat in het seizoen, maar vormt zowat de brug naar de jaarlijkse Mastersinterland die pas volgende week zaterdag in het Duitse Rehlingen plaatsvindt. Sommige Masters keerden pas vorige week terug van hun WK in Spanje en de meesten zijn al in getouw van tijdens de Vlaamse Beker begin juni.  Het is de 35-plussers dus toegelaten om hun prestaties van Merksem niet af te toetsen aan een bestaande record- of ranglijsten. De deelnemers kunnen zich ter plaatse nog inschrijven, het tijdschema raadpleegt u hier.

Er wordt zaterdag ook nog behoorlijk wat aan meerkampen gedaan. In Sint-Niklaas is er het (open) provinciaal kampioenschap en in Diepenbeek het PK meerkampen voor de BePuMi. Ook in Kessel-Lo wordt heel veel jeugdig volk verwacht voor de jaarlijkse Jumbomeeting, een initiatief van de Vlaams-Brabantse juryleden. Nog meer jeugdig geweld is er zaterdagvoormiddag in Antwerpen (BVAC) met een Kids’ Athletics en in de namiddag in Kortrijk met een jeugdmeeting.

Als er één discipline bestaat die het minst onderhevig is aan de grillen van het herfstweer, dan zijn het wel de specialisten van de kogel. Maar dan mag de werpcirkel er liefst niet te glad en te nat bijliggen. Zondag komen de Cadetten, Scholieren, Juniores en Beloften in Kessel-Lo samen om hun tollende evenwichtskunsten met de kogel aan een draad te tonen. Het Belgisch kampioenschap hamerslingeren wordt voor deze leeftijdscategorieën al enkele jaren losgekoppeld van het ‘gewone’ kampioenschap. Deelnemers en tijdschema kan u op onze site raadplegen.

Nog meer atletiekbeweging is er zondag in Turnhout met een open meeting en in Tielt met een meeting voor Cadetten en Scholieren. Cadetten zijn ook welkom bij de open meeting met jeugd in Brasschaat en zowel in Lier (LYRA) als in Westmalle (ACHL) worden jeugdmeetings ingericht. En natuurlijk werken de polyvalente atleten in Sint-Niklaas hun tweede dag van het open PK meerkampen af.

In de herfst bloeien ook de stratenlopen weer volop open en dat is de volgende dagen niet anders. Vrijdagavond is er de Corrida van de Leievallei in Deinze (max.12K) en zaterdag is er de avondlijke Metarelax Night Run in Oostende die in het teken staat van de geestelijke gezondheidszorg (HCO, max.21K). Zondag kan er gekozen worden tussen de Berenloop van Beverhout in Beernem (max.10K) of de Groenloop in het stadspark van Aalst (EA, max.12K).