27/04

Atletiekblik op weekend: meikriebels

mini-jd89435

Zaterdag en zondag start de zoektocht naar de finalisten voor de BVV Pupillen-Miniemen. Dat gebeurt op 10 atletiekvelden.

Er staat opnieuw een lang weekend voor de deur en daar maakt de atletiekwereld gretig gebruik van om het zomertoerental nog wat verder op te drijven. De opwarming ligt alvast achter de rug: het stagewerk kon vorig weekend al getoetst worden tijdens de provinciale kampioenschappen en nu liggen de volgende opdrachten klaar.

Vrijdag bijt AVKA in Aartselaar de spits af met een Kids’ Athletics maar zaterdag mogen de Pupillen en Miniemen meisjes in de arena treden voor hun schiftingen van de Beker van Vlaanderen. Dat gebeurt op zes locaties: Wervik (FLAC), Deinze, Lier (LYRA), Burcht, Lebbeke (LEBB) en Tessenderlo. De finale van deze Beker wordt betwist op 16 september in Merksem.

Zondag zijn de jongens aan de beurt in Zwevegem, Hamme, Dilbeek, Lier (LIER), Edegem en in Hechtel (organisatie Dalo Lommel). Ook de werpers worden niet vergeten, met twee kampenmeetings in Merksem (zaterdag) en Diksmuide (zondag). Nog in West-Vlaanderen is er zaterdag in Kortrijk de jaarlijkse Memorial Dorchain, een Open Meeting ter nagedachtenis aan de gewezen snelwandeltrainer en scheidsrechter Guy Dorchain.

Maandag 1 mei, de dag van de Arbeid, rest er voor ons wereldje weinig tijd voor optochten en andere manifestaties. Daarvoor is de atletiekbedrijvigheid té intens. Zo is er in Herentals de allereerste Athletics Classic Meeting (de vroegere B-meetings). Deze Prijzenmeeting staat al enkele jaren in functie van de minimumjacht richting internationale kampioenschappen. De organisatoren kennen het klappen van de zweep en mits wat medewerking van de weermaker, kan het daar in de Kempen al flink knallen. Nog op maandag, maar dan op de sprintsnelle kunststofbaan van Oordegem-Lede, hebben de Belgische studenten een afspraak voor hun nationaal kampioenschap. Ook hier houdt men de tabellen met minima allerlei best dicht bij de hand. In Brugge is er de Julien Saelensmeeting, een gewezen Flanders Cup die nu omgevormd werd tot open meeting en waar ook de provinciale steeplemedailles worden uitgereikt. Een andere open meeting wordt maandag aangekondigd in Heusden-Zolder. De jeugdatleten kunnen hun Bekerinspanningen nu individueel verder zetten in de jeugdmeetings van Beveren of Izegem. Sparta Vilvoorde ontvangt maandagochtend de G-atleten voor hun jaarlijkse meeting ’t Vosje.

Woensdagnamiddag 3 mei zijn er provinciale SVS (scholen) kampioenschappen in Heusden-Zolder, Zwevegem (meisjes), Tielt (jongens), Brussel en Oordegem-Lede.

Ook de wegatletiek is volgend weekend bij velen aangestreept. Vrijdag is in Mol de Galgenbergenjogging (organisatie JMTM, max. 12,4K) en in Betekom de Meetjeshovenloop (ROBA, max. 10K). Maandag is er de kustklassieker Knokke 10K (AVT) en de al even traditionele Tungrirun in Tongeren (max.10K). Nog op maandag is er in Ekeren de Kom op tegen Kanker-loop (eveneens 10K als langste afstand) maar in Ertvelde ziet AS  Rieme het die dag een stuk langer met de marathonafstand. Voor deze Evergem Ekiden moet een team de 42K lange afstand in estafettevorm afhaspelen .