07/09

Atletiekblik op weekend: medailles in moeskroen

-ldq4046

Het Vlaams scholierenhoogspringpodium van Brugge zal in Moeskroen weerwerk moeten geven tegen de nieuwe nationale recordhouder Thomas Carmoy. Geen makkelijke opgave voor Warre Baert, Jef Vermeiren en Lander Iterbeke (vlnr).

De focus van dit atletiekweekend gaat bijna helemaal naar het zuiden van het land, waar dicht bij de Franse grens – in Moeskroen – de Belgische medailles voor Cadetten en Scholieren worden verdeeld. De laatste jaren was de Henegouwse grensgemeente telkens een tussenstop voor een of ander nationaal (jeugd)kampioenschap. Dat is een mooie referentie want het bevestigt dat het er prettig toeven is op de uitstekende accommodaties waar thuisclub JSMC iedere keer ook een onberispelijke organisatie aflevert.

Maar er gebeurt uiteraard nog wel een en ander op de Vlaamse atletiekvelden. Zo is er vrijdag in Neerpelt een open meeting met het provinciaal kampioenschap uurloop en nog in Limburg – Tessenderlo – een jeugdmeeting.

Zaterdag zijn er jeugdmeetings in Vilvoorde (VAC) en Lebbeke (LEBB) en ook de laatste wedstrijd van de VAL-Jongerentrofee in Brugge. Wie nog in aanmerking wil komen voor het eindklassement, moet zaterdag dus naar de hoofdstad van West-Vlaanderen. De voorlopige tussenstand van de VAL-Jongerentrofee raadpleegt u hier.

Er zijn zondagnamiddag ook een behoorlijk aantal jeugdmeetings: in Ninove, Zele, Genk, Mol en Antwerpen (BVAC). In Lommel wordt zondagnamiddag ook de geplande open meeting van 5 juni, die toen niet kon doorgaan vanwege vernieuwingswerken, afgewerkt.

Nog op zaterdag is er een heus nationaal kampioenschap: het BK trail en ultra trail in het Waalse Nadrin. Zondag is er de 19de In Flanders Field Marathon (MACW) met start in Nieuwpoort en aankomst in Ieper. Dat gaat gepaard met een halve marathon in startplaats Nieuwpoort en met Dwars door Ieper (FLAC) op de Grote Markt aldaar, waar ook de In Flanders Fields Marathon eindigt. Verder is er op zondag nog de Molenloop in Malderen (SPVI, max.15K) en de Herenthoutse bosloop (ACHL, max.10K).

Maar het zwaartepunt zal dit weekend dus in Moeskroen - deelgemeente Dottenijs - liggen, met daarbij ook alle recordverbeteraars van de bijna afgelopen atletiekzomer in de cadetten en scholierencategorieën. Toch waren die recordhouders niet zo heel talrijk, al zorgden twee scholieren jongens wel meerdere keren voor het aanpassen van die recordlijst. Zo was Tim Van De Velde/DUFF liefst vijf keer – en in evenveel verschillende loopafstanden – aan het feest tijdens de vorige maanden. Afgelopen vrijdag nog verbeterde de Duffelnaar tijdens de AG Insurance Youth Memorial het overjaarse 1000m-record van Bruggeling Stefaan Van Nieuwenburgh en zondag opteert Tim voor de steeple, waar hij een ander icoon van Olympic Brugge – Peter Daenens – na liefst 40 (!) jaar ook al naar de archieven verwees. Niemand die twijfelt aan een nieuwe titel voor Van De Velde. De enige vraag die nog rest: hoe dicht komt hij in de buurt van zijn eigen 5’43”52? Overigens is de zoon van Peter Daenens – Vlaams 1500m-kampioen Arthur -  een medaillekandidaat in de 1500m. De eerstejaars vindt wel de oudere Antoine Senard/SER op zijn weg. Thomas Carmoy is een andere ‘crac’k in de scholierencategorie. Hij lifte het hoogspringrecord in vier etappes met liefst vijf centimeter tot een fabuleuze 2m20. Niemand van zijn leeftijdgenoten komt nog maar in die buurt. En ook in de 110m horden zal men van goeden huize moeten zijn om de man van Charleroi van een dubbelslag te houden. Een derde recordhouder bij de scholieren, is speerwerper Cedric Sorgeloos/ACW. De Waaslander kwam laat op dreef deze zomer, maar zette Halfoogst zijn Vlaamse titel alle luister bij met een nationaal record. Uitkijken dus naar het valpunt van zwevende speren in de Futuroscope van Moeskroen. Ook meerkampkampioen Jaan Bal/ACBR (200m), EYOF-uitblinker Daniel Segers/EA (ver), kogelstoter Mathew Ugwu/OB en Thibauld Guilbert/KAAG (800m) worden blikvangers bij de scholieren jongens.

Bij de meisjes scholieren werden er uitsluitend nationale 4x100m-records verbeterd. Ook al kruipen de Wase meisjes Lotte De Foer, Lotte Van Der Vreken, Jienity De Kler en Lieselotte Van Laere in de startblokken, het zal aartsmoeilijk worden om Lucie Ferauge/CABW van een dubbelslag te houden. Een andere Wase, Nanouk Stevens, is uitgesproken favoriete in de 1500m, een rol die ook het Kapelse hindernisduo Lynn Beck (100mH) – Heleen Vermeulen (steeple) en Zita Goossens/AVLO (400mH) mogen opeisen. Spannendste wedstrijd in deze categorie lijkt het verspringen, waar er tussen de top drie amper één centimeter verschil is. Maité Beernaert/HACal een medaille op zak bij de Alle Categorieën – heeft op papier die ene centimeter bonus.

Bij de cadetten meisjes zorgde Liefde Schoemaker/OSGA op haar eentje voor de twee verbeterde records in de 300m en 400m. Het talent van Saint Ghislain kan in eigen provincie met gerust gemoed op zoek naar titelverlenging op de baanronde. Andere uitgesproken cadettenfavorietes zijn het halve fond duo Emma Vandeghinste/DUFF (1500m) en Syrah Ghijselings/KAAG (800m), Kato Moustie/HCO in de 300m horden en Ann Telemans/AVT met de speer. In de andere wedstrijden liggen de waardeverhoudingen zo dicht bij elkaar, dat de voorspelbaarheid meer op een kansspel lijkt.

De cadetten jongens moesten het tot op heden stellen zonder nationale recordverbeteringen. Toch steekt Looienaar Wout Bex er bovenuit in de 100m horden en is hij niet kansloos voor een dubbelslag in combinatie met de 300m horden. Ook Lars Coene/KAAG mag met gerechtvaardigde dubbele hoop richting Moeskroen trekken: de niet-alledaagse combinatie van verspringen en discuswerpen is zijn haalbare uitdaging. Brent Gayse/AVR (400m) en Mathys Latinne/WS (800m) moeten loopnummers naar hun hand kunnen zetten en springers Simon Versavel/FLAC (hinkstap) en uittredend kampioen Jules Vanlangenaker/RCT (polsstok) worden moeilijk te omzeilen hindernissen voor de concurrentie. Dat mag ook gezegd worden van kogelstoter Mathieu Vanydegem/SMAC, de enige die dit seizoen al (twee keer) voorbij de 16m-grens gooide. Traditioneel draven ook de estafetteteams van de juniores op tijdens dit BK. Het meisjesviertal van LAC Eupen, dat vorige zondag al de titel alle categorieën in combinatie met het junioresrecord 4x800m op zak staken, doen het nu nog eens over in hun eigen leeftijdscategorie. Ze treffen er onder meer AZW, de club die door de blauw-witte Oostkantonners in Lier van de tabellen werd gehaald. Ook Jonathan Sacoor, de enige junior die een individueel Belgisch outdoorrecord verbeterde in 2017, zal zijn opwachting maken in Moeskroen. Zijn team staat op de lijst van de 4x100m én de 4x400m.

Bekijk hier de deelnemerslijst (cadetten-scholieren en estafetten juniores) en het tijdschema van deze tweedaagse in de Futuroscope van Dottenijs-Moeskroen.