13/10

Atletiekblik op weekend: marathons - in team of solo

-jd28155

De Ekiden is een groepsgebeuren, waar teamleden elkaar ook letterlijk ondersteunen...

Zaterdag dooft het zomerseizoen nog wat verder uit, maar zelfs na het Belgisch kampioenschap marathon van vorige zondag, krijgen de liefhebbers van de langere stratenlopen hun honger nog niet gestild.

Zaterdag zijn er nog twee werpmeetings. In Lanaken gebeurt dat nog in combinatie met het Limburgs kampioenschap gewichtwerpen en werpvijfkamp voor Masters. In Sint-Niklaas is er diezelfde ochtend de ‘Werpersmeeting van de laatste kans’. Niet helemaal correct, want AC Alken sluit een week later definitief de deur van de werpzomer.

Nog op zaterdag pakt RAM in Mechelen uit met de Mentalympia, een organisate voorbehouden aan G-recreanten.

Maar ook dit weekend ligt het atletiekzwaartepunt weer op het asfalt. Zaterdag pakt AVT in en rond het Brusselse Koning Boudewijnstadion opnieuw uit met de grootste Ekiden ter wereld. Een massa teams van zes lopers verzamelen in de schaduw van het Atomium vanaf 13u00. Een goeie twee uur later snellen de eerste teams al over de eindstreep, waaronder ook enkele clubteams die knokken voor medailles. Maar de grote massa zal dan nog minstens ruim twee tot vier uur tijd nodig hebben om de marathonafstand samen te benen. Geen erg: voor hen staat de teamspirit in combinatie met gezond bewegen en plezier beleven, ver boven de prestatiedrang.
De dag nadien gaan dezelfde organisatoren aan de slag in Brugge: daar kunnen de deelnemers zondagochtend individueel de ruim 42 kilometer afwerken met aankomst op de historische markt van de West-Vlaamse hoofdstad. Er is in Brugge ook een halve marathon voorzien.

In Deinze wordt zondagochtend een Herfstloop voorgeschoteld met een langste afstand van 13,2K en in Kortessem wacht de Zeskerkenloop van Atletiek De Demer. Daar is de maximale loopafstand 15K.