05/07

atletiekblik op weekend: Londen, Ribeira Brava en Ertvelde

camphens-robbe

Robbe Camphens finishte vorige zondag in Lebbeke nog net naast het 5000m-beloftenpodium in een heet Lebbeke. Zondag kan hij in eigen Ertvelde op zoek naar een besttijd in de 3000m.

Terwijl in eigen land de Tourgekte ongeziene proporties aanneemt, komt er ook behoorlijk wat nationale en internationale beweging op de atletiekvelden de volgende dagen. Zo zijn er liefst twee EuropaCups: in Londen zijn zaterdag de 10.000m-lopers aan de slag en het hele weekend zijn de meerkampers actief in Portugal. De Universiade in Napels en de Europese beloftenkampioenschappen staan volgende week ook op het menu. Voor de kandidaten van dat andere EK, de juniores, die krijgen nog tot zondagavond respijt om de limieten te realiseren.

Vrijdag begint de Kid’s Athletics al om 10u00 ’s morgens op het terrein van EA in Aalst, maar ’s avonds zijn er nog twee open meetings. In Sint-Truiden gaat die Trudonacht gepaard met het PK uurloop, in Deinze is er een ruim en gevarieerd aanbod vanaf cadet.

Zaterdag vervolgt TACT  Sint-Truiden de vrijdagse activiteiten met een Trudo-medaillemeeting voor de jeugd. Nog meer jeugdaanbod is er zaterdag bij de open meeting met cadetten in Essen, terwijl in Ieper FLAC garant staat voor het provinciaal kampioenschap meerkampen, tevens een Flanders Cup meerkampen.

Uiteraard lopen die meerkampen in Ieper ook zondag nog verder door, maar ook ESAK zal in Essen voor de tweede dag op rij paraat staan, nu met een open snoepzakkenmeeting. Juniores die alsnog richting Böras wensen te reizen, kunnen dat proberen op de Athletics Classic meeting van AS Rieme op zondagavond in Ertvelde. De Grote Prijs Verdegem Vastgoed, ook gekend als de Gouden 3000, biedt alvast uitgelezen omstandigheden aan.

Zondag is er ook een Vlaamse jongerentrofee in Mol en nog meer jeugdmeerkampen wachten er bij de Orbix meeting van 70 jaar AC Genk en bij de WDK-meerkamp in Hamme. Tenslotte wordt Leo Mariën, één van de grootste atleten van Beerschot, door zijn club herdacht met een open meeting die zijn naam draagt in Antwerpen.

Donderdag 11 juli, de Vlaamse Feestdag, wordt dan in Nieuwpoort gevierd met een jeugdmeerkamp van MAC Westhoek: de GP BVBA Norré-Behaegel.

Met de Moerbrugse Kermisloop van RCG in Oostkamp op vrijdagavond, kunnen de ook stratenlopers aan de slag over een afstand van maximaal 9K.

Op Europees niveau staan twee continentale Cups op de kalender, telkens met een nationale inbreng. Zo is er zaterdag in Londen de Europa Cup 10.000m met 6 Belgische deelnemers en 8 nationale meerkampers nemen  het hele weekend opnieuw deel aan de EuropaCup in het Portugese Ribeiro Bravo. Als daar de puntjes geteld zijn, dan is het tijd om maandag in Napels de Universitaire wereldspelen te laten beginnen.  Daar komen 9 studerende landgenoten aan de start. In het Zwitserse Zermatt tenslotte, nemen zondag 7 Belgen deel aan het EK berglopen.