22/06

Atletiekblik op weekend: Lokeren, Vaasa en PK jeugd

nieuwsfoto

Flanders Cup in Lokeren, Europa Cup in Vaasa en Provinciale kampioenschappen voor de jeugd...

Terwijl de studenten nog kopbrekens hebben omtrent hun leerstof en de Masters mogen genieten van een rustiger weekendje na hun Beker- en kampioenschapstoestanden, is het nu de beurt aan de jongsten om hun provinciale kampioenschappen te betwisten. Of aan ons nationale team: net als alle andere Europese naties, moet België uitpakken in het European Teams Championship. Dat gebeurt in Finland in de op één na hoogste Europese afdeling. En uiteraard is er ook de vierde Flanders Cup van deze zomer: zondag is Lokeren aan de beurt.

Vrijdag brengt de avond hopelijk wat verkoeling voor de open meeting van Alken en zaterdag de dag van de provinciale kampioenschapen voor Benjamins, Pupillen en Miniemen – belooft de weermaker wat minder kwistig rond te strooien met hoge temperaturen. Dat zou de jonge deelnemers in Brasschaat, Dilbeek, Hechtel-Eksel (org. BREE), Oudenaarde en Zwevegem goed kunnen uitkomen. Nog op zaterdag is er een werpvijfkamp in Sint-Niklaas en een open meeting in Kortrijk waarbij het polsstokspringen centraal staat. Trainer Paul Vanwalleghem heeft zijn naam aan die Kortrijkse organisatie verbonden. Ook in Deurne heeft een trainer een centrale rol bij de kampenmeeting van Brabo: gewezen werptrainer Bert Roelants, die tal van Antwerpse werpers naar de nationale top begeleidde, krijgt in zijn 95ste levensjaar een gepast eerbetoon met een meeting op zijn naam.

Nog op zaterdag worden er nationale medailles uitgedeeld: in Charleroi verzorgt Gosselies Sport het Belgisch kampioenschap snelwandelen voor vrouwen (10K) en mannen (20K).

Zondag is het uitkijken naar de Flanders Cup die voor de vierde etappe terugkeert naar Oost-Vlaanderen. In de Grote Prijs van stad Lokeren verwacht men nog enkele kandidaten die naar een internationaal deelnamebewijs streven. Al hebben de organisatoren het niet onder de markt vermits de nationale ploeg in Vaasa met heel wat nationale kwaliteit aan de slag is. Maar niet getreurd: met 1000 voorinschrijvingen uit 30 landen, vindt ook deze Flanders Cup moeiteloos zijn weg richting internationaal circuit. Naast hoogspringen, speerwerpen en kwartmijl, zijn ook de hordenummers ijzersterk bezet en daar kan ook Eline Berings/RCG gebruik van maken om een stapje dichter bij Londen te komen. Eline heeft trouwens goede herinneringen aan het Oscar Van Rumststadion, want ze knoopte hier weer aan met competitie na een lange revalidatieperiode. Tijdens die bewuste interclubfinale in koele weersomstandigheden, legde ze meteen het vuur aan de schenen van Anne Zagré. Hoe dan ook: Lokeren wordt een prima ultieme test voor de nationale kampioenschappen van volgende week. Alle info over deze Grote Prijs van de Stad Lokeren via deze website.

Naast Lokeren zijn er zondag ook nog open meetings met de Memorial Dirk De Busser in Lier (LIER), in Diepenbeek en in Brugge (OB), waar tijdens de Memorial Mieltje Pauwels ook de provinciale titels voor moedige 10.000m-lopers worden uitgereikt.

Met de laatste week van juni voor de boeg, wordt het ook weer drukker in de midweek. Zo zijn er woensdagavond open meetings in Tessenderlo (Memorial Frans Timmermans) en in Ninove.

Ook de wegatletiek laat zich niet afschrikken door de zomerhitte. Vrijdag is er Dwars door Oud-Turnhout (ARAC, max.15,9K); zaterdag is er de Natuurloop in Boechout (max.10K), de Saladekermisloop in Egem (AVMO, max.9,9K) en de 10 Miles van Waasmunster (AVLO). Zondagnamiddag besluit het loopgebeuren met de Boksrun van Volharding in Kallo (Beveren-Waas), waar 10 kilometer de langste afstand is.

En tenslotte is er ook nog het European Teams Championship met de nationale ploeg op visite in atletiekland Suomi. Deze competitie werd in 2015 grondig opgefrist waarbij de mannen en vrouwen één team vormen (net zoals bij onze Masterbekercompetitie). Nieuw is dat deze wedstrijd voor het eerst over drie dagen wordt uitgespreid, met de series van de individuele sprint- en hordenummers al op vrijdagnamiddag. Aan de hand van die resultaten worden de finalereeksen van zaterdag en zondag samengesteld. De Spelen in combinatie met Europese kampioenschappen, zorgden er voor dat deze competitie niet werd gehouden in 2016. In 2015 eindigde ons gemengd team op een ondankbare vierde plaats in de eindstand. Ondankbaar, omdat er voor de top drie een promotieticket voorzien is naar de Europese Super League. Onze Noorderburen verwezen hun Zuiderburen naar die vierde plaats en mogen dit weekend in de hoogste afdeling aan de slag in Rijsel/Fra. De Belgische ambitie moet zijn om richting top drie te mikken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De drie dalers van 2015 uit die hoogste liga zijn de drie Scandinavische landen: thuisland Finland, een heel ambitieus Noorwegen en Zweden. Komt daarbij dat het Belgische team niet over al hun sterkhouders kon beschikken, zodat we mogen tevreden zijn dat we niet in de degradatiezone zullen verzeilen. Philip Milanov/VAC krijgt alvast een extra kans om zijn discustalent aan het kennerspubliek uit Scandinavië te tonen al is zijn tegenstand niet van de poes. Alle info in verband met deze ETC, verzamelen we op deze pagina.

Bekijk hier de Vlaamse atletiekkalender.