25/04

Atletiekblik op weekend: jeugdbekers en eerste ACM-meeting

bekerplezier

Op zoek naar de finalisten voor de Beker Van Vlaanderen bij de pupillen en miniemen.

Na het lange paasweekend met de provinciale kampioenschappen als blitse zomerstarter, staan er in de aanloop naar de dag van de Arbeid alweer enkele goed gevulde atletiekdagen op de voorjaarskalender.  Deze keer met de allerjongsten in een hoofdrol.

Niet zozeer met de Kidsday van AC Duffel op vrijdag, maar wel met de schiftingen van de Beker Van Vlaanderen voor de pupillen en miniemen. Uit twee keer zes schiftingsmatchen worden de finalisten voor 14 september gedestilleerd. Zaterdag zijn de meisjes aan de beurt in Roeselare, Bornem, Aalst, Mol, Lier en Lanaken. Zondag komen de jongens in actie in Zwevegem, Hamme, Ninove, Merksem, Huizingen en Lommel.

Andere atletiekorganisaties zijn er op zaterdag met een open meeting in Lebbeke (LEBB) en op zondag met een G-Meeting in Tessenderlo en de Memorial Guy Dorchain, een open meeting in Kortrijk als eerbetoon aan de trainer-jurylid die ooit het snelwandelen op de Vlaamse kaart hielp plaatsen.

En dan is er nog woensdag 1 mei: een scharnierdatum in onze atletiekwereld want de stages zijn nu verteerd en de eerste tests hebben een resultaat opgeleverd. Tijd dus voor het echte werk, want het nationale en internationale seizoen dendert vanaf nu als een sneltrein doorheen de zomer en voor zowat elk startbewijs moet een prestatie kunnen voorgelegd worden. Het begint al op dinsdagavond met de Diwmuda hamermeeting in Diksmuide maar op de dag van de Arbeid zelf, reikt AC Herentals traditioneel met haar Athletics Classic Meeting een gepolijst platform  aan richting prestaties.
En 1 mei is niet alleen voor de vogels belangrijk, ook de studenten weten die dag wat te doen met het open Belgisch studentenkampioenschap in Oordegem-Lede. Terwijl de betere atleten in het Kempens groen of op de snelle piste van Vlierzele hun grenzen proberen te verleggen, kunnen de jongsten die al uitgerust zijn van hun Bekeravontuur die woensdag aan de slag in de jeugdmeetings van Duffel, Wespelaar, Aalst (EA), Beveren of Izegem. Een G-recreameeting in Machelen (SPVI) en de (open) Julien Saelensmeeting – een gewezen Flanders Cup – in Brugge, vervolledigen het ruime wedstrijdaanbod op de eerste dag van de nieuwe maand.

Ook op de weg worden er de volgende dagen flink wat kilometers afgemalen. Vrijdag is er de Lenteloop van Deinze (max.13,2K) en de Meetshovenloop in Betekom; zaterdag kunnen de deelnemers in Essenbeek-Halle het Hallerbos al lopend in al z’n glorie bewonderen tijdens de Hyacintenjogging (max.21K) en zondag is het in Antwerpen over de koppen lopen tijdens de Antwerp 10 Miles en Marathon (BRAB). Woensdag 1 mei pakt AS Rieme al voor de 20ste keer uit met de Evergem Ekiden maar wie het die dag liever individueel wil doen, kan terecht in Ekeren voor de Kom op tegen kanker-loop (max.10K) of bij Ambiorix in Tongeren voor de Tungri run (max.10K).