13/08

Atletiekblik op weekend: halfoogstmedailles

spelmans-ward

Scholier Ward Spelmans kan donderdag in Oordegem-Lede de Limburgse vlag laten heisen: de Truienaar voert de inschrijvingslijsten van kogel en discus aan.

Halfoogst. Dat is de aanloop richting tweede deel van de zomeratletiek, met de Vlaamse kampioenschappen voor cadetten en scholieren in de startblokken. Een voorloper van een lang atletiekweekend.

De cadetten en scholieren hebben alvast de hele 15de augustus voor zich alleen. In Oordegem-Lede knokken ze voor de Vlaamse medailles, een algemene repetitie voor de Belgische jeugdkampioenschappen die over een maand staan geprogrammeerd. De nationale recordlijsten moesten in de laatste maanden bij deze categorieën niet zo veel worden aangepast, maar sterke cadet Alexander Anthonissen/KAPE is alvast goed op dreef. Hij tilde vorige zaterdag in Mol  nog het nationaal record kogelstoten over de 19 meter en zal donderdag ook in het discuswerpen zo goed als onklopbaar zijn. Jente Hauttekeete/KAAG is die andere recordverbeteraar, maar dan bij de scholieren. Hij combineerde het tienkamprecord – zijn tweede al van deze zomer – met een zilveren medaille bij de EYOF in Baku. Donderdag is hij topfavoriet in de hordesprint, maar ook in de 200m zal de getalenteerde Gentenaar zijn snelheid bijwerken. Collega-medaillewinnaar van de EYOF, bronzen Jules Vanlangenaker/RCT, is in Oordegem eveneens present in zijn polsstokspringen. De derde Belgische scholier in Baku, hoogspringer Sten Geenens/ASVO, komt ook in actie bij dit Vlaams kampioenschap. Slechts één Vlaams meisje kon afgelopen zomer de Belgische recordlijst aanpassen: cadette Sarie Milloen/AVZK deed dat begin juni met een polsstoksprong van 3m76 in eigen Booischot. Uiteraard start zij – net als de andere opgesomde atleten – als favoriete in Oordegem.
Bekijk hier het tijdschema en de deelnemerslijst.

Vrijdag 16 augustus hebben de beste polsstokspringers een rendez-vous op de Brusselse Vismarkt voor hun Urban Pole Vault, een eerste opwarmertje voor de AG Memorial Van Damme van 6 september.

Zaterdag 17 augustus worden de atletiekblikken gericht naar de Atletiek Arena Gaston Roelants in Kessel-Lo. Daar wordt de voorlaatste Flanders Cup van 2019 afgewerkt en ook bij deze Meeting voor Mon op één na oudste Flanders Cup van de hele serie, kunnen er nog startbewijzen voor het WK in Doha afgedwongen worden. Net zoals overigens een week later in Huizingen, waar de Allonsius Sport Meeting  , de tweede Vlaams-Brabantse Flanders Cup, meteen een punt achter de 25ste editie van dit regelmatigheidscriterium zet.

Er staat nog meer te gebeuren op zaterdag 17 augustus, want in Brugge begint dan de eerste dag van het Belgisch kampioenschap meerkampen. Voor polyvalente jeugdatleten is er dus geen gebrek aan startgelegenheid in deze vakantiemaanden. Het Vlaams meerkampkampioenschap werd pas in het laatste juli-weekend afgehaspeld, op 15 augustus is er het individuele Vlaamse kampioenschap en amper twee nachtjes later wachten de nationale meerkampmedailles in Brugge. Voor dit tweedaags kampioenschap hebben de VAC-topmeerkampers Noor Vidts en Niels Pittomvils zich alvast aangemeld. En ook scholier Jente Hauttekeete/KAAG zal hier niet ontbreken. De kersverse Vlaamse meerkampkampioenen Caro Vander Avert/KAPE en Sasha Sijbers/SACN (cadetten), scholiere Laura Van den Brande/AVKA, junior Yens Fleurus/DAC en seniore Stefanie Brosens/ATAC zullen er ook van de partij zijn. Maar dat geldt uiteraard eveneens voor het gros van de betere Waalse meerkampspecialisten. Tijdschema en deelnemers zijn hier te raadplegen.
Nog op zaterdag kunnen de jongste leeftijdscategorieën terecht in Merksem voor een jeugdmeerkamp en in Gentbrugge voor een jeugdmeeting. De andere categorieën kunnen aan de slag in Zwevegem voor de Colora open meeting.

Zondag staat Olympic Brugge al vroeg klaar om ook de tweede dag van het BK meerkampen in goede banen te leiden, maar in Merksem zijn er die dag ook nog nationale medailles te winnen. De Masters stappen er dan in de werpring voor de gewicht- en hamertitels. Ook van dit BK kan u de deelnemers en het tijdschema raadplegen. Twee open meetings maken het atletiekaanbod van zondag nog compleet: in Roeselare is er een kermismeeting en in Lebbeke is aan de organisatie ook het open Oost-Vlaams kampioenschap 10.000m gekoppeld.

Er komen volgende week ook drie midweekorganisaties aan: woensdag 21 augustus is er in Oudenaarde de open meeting Memorial Rachel Hanssens, donderdag 22 augustus is er in Sint-Niklaas een jeugdmeeting en diezelfde avond in Oordegem de open Topsport Lebbeke sprintmeeting.

Dwars door Lennik wordt vrijdagavond gelopen over een langste afstand van 11,2K doorheen het Pajotse landschap. Zaterdag staat AVMO in Wingene klaar voor de Memorial Diether Cornaer, waar 11K eveneens de langste afstand is. Diezelfde zaterdag wordt in Zottegem de Egmontloop betwist, met 10,4K als hoofdwedstrijd. Woensdagavond 21 augustus is er op de Markt in Beveren de Beverse 5 Mijl. Die afstand kan er individueel of in estafettevorm worden afgelegd.