07/12

Atletiekblik op weekend: Gouden Spikes en Europees veldlopen

belgaimage-130197878-full

Het Belgisch veldloopteam in Samorin. Het verkeersbord links wil niet zeggen dat zij tijdens het EK veldlopen voorrang zullen verlenen aan de concurrentie.

Het EK veldlopen op zondag en de uitreiking van de Gouden Spikes op zaterdag, verhinderen dit weekend niet dat de binnenlandse atletiekorganisatoren zorgen voor een ruim actief aanbod.

Terwijl de nationale veldloopselectie in Slovakije in de voormiddag al aan de slag moet, nodigt AV Zuiderkempen zondag in Booischot de andere veldloopliefhebbers uit voor hun 61ste veldloopeditie op en rond de paardenrenbaan van het Sportcentrum De Lichten.

Het is de enige veldloop in Vlaanderen, in tegenstelling tot het indoorgebeuren, waar drie meetings gepland zijn op zaterdagnamiddag.  In de Hobokense Sportschuur  komen alle leeftijdscategorieën aan bod tijdens de Superkrack 3 & Express 2-meeting. Nog op zaterdagnamiddag kan de jeugd voor het eerst proeven van de Gentse Topsporthal tijdens de Buffalo Jeugdmeeting van KAA Gent. AC Herentals zorgt in het Sport Vlaanderen centrum voor een gesloten jeugdmeeting, voorbehouden aan zeven uitgenodigde atletiekclubs. Ook hier wordt het wedstrijdaanbod beperkt tot Benjamins, Pupillen en Miniemen.

Veldlopen op zondag, indoor op zaterdag, maar de wegatletiek steekt al van wal op vrijdagavond met de Kerstloop van Brugge (OB), waar in het stadscentrum omlopen van 6 en 10K werden uitgestippeld. Zaterdagavond is er in Lokeren de Runners Lab City Trail over een afstand van 7,5 kilometer en zondagochtend de maandelijkse Winterloop van AC Deinze. Rond het atletiekstadion kunnen de deelnemers er opteren voor drie afstanden, waarvan 13,2K de langste is.

In het Slovaakse Samorin, dichtbij Bratislava, verzamelt zondagochtend de Europese veldloopelite voor hun 24ste continentaal kampioenschap. Daarbij ook 16 landgenoten die in Belgische weersomstandigheden – fris, maar geen vriesweer en onder een dreigend wolkendek – in elk van de zes kampioenschapsraces aantreden. Bij de beloften en juniores jongens wordt gemikt naar een collectief goede prestatie – lees: zo dicht mogelijk bij het podium eindigen. Zij proberen in Samorin een derde beloftenteammedaille uit de Belgische veldloopgeschiedenis uit de brand te slepen. Vorig jaar (zilver) en in 2009 konden hun leeftijdsgenoten dat al eens voordoen. Voor Michael Somers/LYRA en Simon Debognies/OEH heeft dat EK-podium overigens geen geheimen meer. Zij beleefden vorig jaar in Chia die landenceremonie al vanop het ereschavotje.

De juniores vormden in de selectiewedstrijd van Roeselare een stevig aan elkaar gewaagd blok met amper een handvol seconden verschil tussen winnaar Ziad Audah/CABW en eerstejaarsbelofte Tim Van De Velde/DUFF. Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft laatstgenoemde ongetwijfeld het meeste Europese bagage in de rugzak en ook Dries De Smet/LEBB scoorde vorige zomer nog een Europese 1500m-medaille. Een kwintet om naar uit te kijken ! Uitkijken doen we ook naar Soufiane Bouchikhi/RFCL, die zich zowel in Mol als in Roeselare nationaal onaantastbaar toonde. Soufiane werd vorig jaar in Chia nog 16de,  zijn beste EK-senioresresultaat tot heden, maar hij kon als junior (11de in 2009) en als belofte (zilver in 2012) ook al fraaie adelbrieven voorleggen. Voor Lander Tijtgat/VAC wordt het zijn derde EK-deelname: in 2011 werd hij 21ste en twee jaar later 43ste, alvorens hij lange tijd geblesseerd aan de kant moest. Lander en Soufiane stonden overigens al eens samen op het podium in 2013 (Belgrado), waar ze samen met Jeroen D’hoedt, Koen Naert, Abdelhadi El Hachimi en Bashir Abdi toen de zilveren teammedaille in ontvangst namen.

Seniores Imana Truyers/CABW en Hanna Vandenbussche/AVR hebben net als belofte Vanessa Scaunet/CABW al enige Europese crosservaring, in tegenstelling tot het junioresduo Mathilde Deswaef/WS en Paulien Nelissen/ACA. Mathilde was er afgelopen zomer in Grosseto al wel bij op het EK juniores. Alle info betreffende deze 24ste Europese veldloopkampioenschappen kan u hier terugvinden.

Zaterdagnamiddag worden de beste Belgische atleten van het afgelopen jaar in de schijnwerpers geplaatst. Voor de derde keer op rij kan de Belgische Atletiek Bond deze Gouden Spike presenteren in het sportcomplex Stayen in Sint-Truiden. Naast de opvolgers van Thomas Van Der Plaetsen en Nafi Thiam voor de Gouden Spikes, worden ook de nationale beloften, het Team van 2017 en de laureaten van de nationale interclubs in de feestelijkheden betrokken. De volledige prijsuitreiking van de Gouden Spike wordt ook live gestreamd via de Facebookpagina van Atletiek Vlaanderen. Bekijk hier de erelijst van de Gouden Spike.