01/03

Atletiekblik op weekend: geen vriesweer bij indoorkampioenschappen van de jeugdcategorieën

-ldq0638

Scholier Simon Versavel heeft zondag uitzicht op twee podia: dat van de 400m en dat van het hinkstapspringen.

We zijn intussen begonnen aan de maand maart, de laatste wintermaand. En die staat in atletiekland nog altijd bekend voor kampioenschappen allerlei.

De veldloopmedailles mogen dan al wel een eigenaar gevonden hebben, het indoorhoofdstuk wordt nog volop geschreven. De wereldkampioenschappen worden vanaf vanavond in Birmingham afgewerkt, maar ook bij ons krijgen de jongeren volgend weekend volop de kans om de medailles van hun leeftijdscategorieën te verdelen.

Zo trekken zaterdag in Gent de juniores en beloften naar het blauw-gele indoorovaal voor hun Belgische kampioenschappen. De meest succesvolle junior van het ogenblik, Jonathan Sacoor/OEH, zal er echter niet aan de slag gaan vermits hij een belangrijke Tornadoschakel te vervullen heeft in Birmingham. Toch is er met Eliott Crestan/SMAC en Elea Henrard/LACE (800m), Michael Obasuyi/OEH (60mH), Thomas Carmoy/CRAC (hoog) en Jorg Vanlierde/DEIN (polsstok) voldoende junioreskwaliteit aanwezig om zaterdag in Gent top tien rankings aller tijden te herschrijven. Met beloften Kobe Vleminckx/ACHL en Manon Depuydt/ACME (60m), Dylan Owusu/RCG (400m), Oussama Lonneux/RFCL (1500m), Caty Dylan/RESC en Chloë Beaucarne/FLAC (60mH), de kogelstotende mannen van het geboortejaar 1997 en de vrouwelijke meerkamptalenten Noor Vidts/VAC en Hanne Maudens/VS, heeft ook dat kampioenschap zeker een meerwaarde. Deelnemers en tijdschema kan u op onze site terugvinden.

Een dag later wordt de Gentse indoortempel ingepalmd door de cadetten en scholieren. Het wordt zondag in de eerste plaats uitkijken naar het kwartet dat zich afgelopen winter al op de recordtabellen wist te wurmen. Daarbij drievoudig recordhouder Daniel Segers/EA (300m, ver en zevenkamp), die deze keer voluit voor de sprint opteert. Ook de kampmeisjes Elien Vekemans/DCLA en Myrthe Van Der Borght/VS geven present terwijl Mathys Latinne/WS, de enige cadet van het viertal, zijn kunsten van de 800m nu probeert te vertalen naar de 400m. Een garantie op zekere winst, is dat allemaal niet. Zo kiest Daniel niet voor de makkelijkste weg naar het podium, krijgt Myrthe tegenstand van Elena Defrère/DCLA die al op het eretrapje stond bij de alle categorieën en is het polsstokspringen een steeds moeilijk te voorspellen verhaal. Uitkijken wordt het zondag ook naar de combinatie van cadet Robbe Torfs (60mH en polsstok); de broers Arne (cadet) en Jonas (scholier) Vanderborght/DCLA in het kogelstoten; broer en zus Vanlangenaker/RCT in het polsstok (scholier Jules en cadette Charlotte); de springdominantie van scholieren Kwinten Torfs/ACHL (ver) en Simon Versavel/FLAC (hinkstap); het RCB-duel tussen scholieren Yania Ndjip-Nyemeck en Mariam Oulare over de baanronde; het optreden van eerstejaarsscholiere Liefde Schoemaker/MOHA in de kwartmijl en van haar leeftijdsgenote en kersvers veldloopkampioene Syrah Ghijselings/KAAG over de dubbele afstand; de prestatie van Maité Beernaert/HAC in de verspringbak en een spannend hordekampioenschap met liefst vijf scholieren meisjes die al beneden 9 seconden afklokten. Deelnemers en tijdschema zijn op deze site terug te vinden.

Werpers die zaterdag  niet onder dak aan de slag mogen gaan, krijgen in Sint-Niklaas een kans om het winterweer te trotseren bij het derde Waaslands Winterthrowingfestival. Er is voor elke leeftijdscategorie vanaf cadet een maximaal aanbod van werpdisciplines.

Met het vooruitschuiven van het BK veldlopen, wordt er in dit eerste weekend van maart ook nog een laatste keer in het veld gecrosst. Zo zijn er zondag de FLAC-ARDO veldloop van Ardooie (FLAC) en rond de atletiekbaan van Tessenderlo de REN SPORT veldloop van Looise. Het zijn meteen de laatste gewone veldlopen van deze winter. Op 18 maart wacht nog alleen het BK veldlopen voor masters in het Ardeense Gesves.

Met het uitdoven van dat veldloopseizoen, wordt het wel weer drukker in het stratenloopcircuit. Zaterdag is er in Lier de vierde Powerplus natuurloop van LYRA (max. halve marathon) en zondag in Putte-Grasheide de jaarlijkse volksloop georganiseerd door AK Bonheiden (max. 10,4K). Zondagochtend start in de Stationsstraat van Zandvoorde-Oostende ook de hoog gekwoteerde stratenklassieker Oostende-Brugge Ten Miles van ABAV met naast kwantiteit ook veel binnen- en buitenlandse toppers op de deelnemerslijst. 16 kilometer later wacht de eindstreep aan het Brugse Waggelwater.