23/02

Atletiekblik op weekend: Geen Carnaval in de Topsporthal

-jd18717
Met het laatste februariweekend komt het einde van het winterseizoen nu wel heel snel dichtbij. Ook in onze sport staat ‘einde’ synoniem voor ‘climax’, en dat zal in 2017 niet anders zijn.

Zaterdag en zondag worden de motoren nog even fijngesteld. Geen nationale kampioenschappen deze keer, maar wel belangrijke etappes richting jeugd-indoorkampioenschappen en/of de veldloopfeestdag van Wachtebeke.

Alhoewel: ‘geen kampioenschappen’ is niet echt correct want zondag wordt de Topsporthal voorbehouden aan de studenten die er vanaf 13u00 hun nationaal kampioenschap afwerken. Zeker het volgen waard, want enkele nationale toppers geven present. Aan het organisatieroer staat Racing Club Gent. Nog op zondag organiseert AV Toekomst in de Golazo Arena van Heusden Zolder het provinciaal kampioenschap voor Benjamins, Pupillen en Miniemen.

Zaterdag wordt de Topsporthal een hele dag ingepalmd door Eendracht Aalst. In tegenstelling met hun natuurlijke aard in deze periode van het jaar, zorgen de Ajuinen niet voor carnavaltoestanden in onze atletiektempel, maar ze staan er samen met de juryleden wel een hele lange dag paraat van 9u30 tot minstens 21u10. In dat tijdsbestek van minstens twaalf uur, komen wel alle leeftijdscategorieën aan bod. Het is meteen ook de laatste gewone open meeting in de Topsporthal van dit seizoen. Een indooralternatief is er op zaterdag in Tienen, waar de Suikerclub haar 75-jarig bestaan in de verf zet met een medaillemeeting. Ook hier staan er wedstrijden voor alle leeftijden geprogrammeerd.

AC Waasland zorgt zaterdagnamiddag in Sint-Niklaas voor een werpmeeting die gedeeltelijk binnen en gedeeltelijk buiten zal afgewerkt worden. Naast het kogelstoten en gewichtwerpen, wordt er dus ook nog gegooid met de discus, de speer en de hamer.

Er wordt natuurlijk ook in het veld gelopen volgende zondag. In het Henegouwse Dour, op een steenworp van de Franse grens, wordt de voorlaatste manche van de Joker + CrossCup gelopen. Een laatste conditietest voor de vrouwen en mannen met podiumambities bij het BK van 12 maart, al zal er al heel wat moeten gebeuren om in het spoor van Louise Carton en Isaac Kimeli te kunnen blijven.
Kiezen uit gewone veldlopen wordt naar het seizoenseinde toe steeds moeilijker, maar zondag kan dat nog wel in Lebbeke, waar AC Lebbeke hun jaarlijkse loopontmoeting op de terreinen rond de atletiekpiste heeft vastgelegd. Overigens is de veldloop van VAC in Opwijk van zaterdag 4 maart afgelast.

Het zwaartepunt van de wegwedstrijden verschuift de volgende weken richting West-Vlaanderen. Zondagnamiddag is er al de 7de editie van Kortemark Loopt, waar naast randwedstrijden, vooral de 10 kilometer veel en schoon volk aantrekt. De organisatie is er in handen van AV Roeselare.