22/06

Atletiekblik op weekend: Flanders Cup Lokeren en medailles op elk niveau

-d4s2718

Angel Agwazie is de enige Lokerse atlete die zich momenteel al geplaatst heeft voor een internationaal kampioenschap. Benieuwd of zij er zondag op eigen terrein in Lokeren nog andere leeftijdsgenoten zal mogen begroeten in de selectie voor het EK scholieren.

Met het einde van de examens en de grote vakantie in zicht, wordt er dit weekend een versnelling hoger geschakeld op de atletiekterreinen. De draad van de Flanders Cup wordt weer opgepikt; de Benjamins, Pupillen en Miniemen krijgen hun provinciaal kampioenschap voorgeschoteld; de hamerslingeraars verdelen hun Vlaamse titels en de snelwandelaars trekken naar Gosselies voor hun nationale kampioenschappen. Dat betekent medailles op elk niveau en in heel uiteenlopende disciplines en leeftijdscategorieën.

Vrijdagavond opent AC Alken met een open meeting op hun terrein De Alk en zaterdag wordt dat voorbeeld gevolgd in Kortrijk met de Grote Prijs Paul Vanwalleghem. Die zaterdag staat eveneens in het teken van de provinciale kampioenschappen voor de jongste atleetjes. De BePuMi zullen in Huizingen, Mol, Lommel, Gentbrugge en Nieuwpoort om de provinciale schildjes kampen.

Nog op zaterdag verzorgt Gosselies Sport het Belgisch kampioenschap snelwandelen: de medailles voor de 20.000m mannen en de halve afstand voor vrouwen zullen er uitgedeeld worden.

Zondagnamiddag pikt AV Lokeren opnieuw de draad van de Flanders Cup op. In het Oscar Van Rumststadion wordt het drummen bij deze vierde FC-wedstrijd van het circuit. Voor de jongere atleten begint de tijd ook stilaan te dringen om zich alsnog te kwalificeren voor een internationaal kampioenschap. Voor de kandidaat-scholieren voor het EK in Györ, wordt Lokeren overigens de wedstrijd van de laatste kans, want zondagavond valt het doek over de selectieprocedure. Benieuwd of de Belgische groep voor Hongarije nog verder uitgebreid kan worden dan het huidige tiental. Maar ook de juniores wachten best niet te lang meer om zich te plaatsen voor hun WK in Finland. Zij hebben nog een weekje extra de tijd om de groep van negen nog te vergroten, maar veel betere binnenlandse kansen dan deze Grote Prijs van de Stad Lokeren, zijn er niet meer. Al is er op 1 juli uiteraard ook nog de Flanders Cup in Merksem. De Berliners hebben nog een maandje extra de tijd om hun EK-ticket binnen te halen. Ongetwijfeld dagen er in Lokeren enkele Belgische EK-geselecteerden op, waaronder ook Philip Milanov/VAC, die na een internationaal rondje nu opnieuw zijn kunnen zal tonen aan een nationaal publiek. In Lokeren weet men intussen wat te doen, want met ruim 900 voorinschrijvingen uit 35 landen, is het er werken geblazen om alles in goede banen te leiden. Bekijk hier de site van deze Lokerse Flanders Cup.

Diezelfde ochtend is het al een en al bedrijvigheid aan de Rode Loop in Merksem. Daar wordt vanaf zondagochtend 10u00 het Vlaams kampioenschap hamerslingeren betwist. Eerst komen de Cadetten en Scholieren aan de beurt, in de namiddag kampen de Masters voor die Vlaamse titels. Tijdschema en deelnemerslijst kunnen hier geraadpleegd worden.

Zondagnamiddag staan er nog drie open meetings op de wedstrijdkalender: in Lier (LIER) is dat de Memorial Dirk De Busser, in Brugge (OB) de Memorial Mieltje Pauwels en in Diepenbeek (ADD) de Orbix open meeting.

Met de vakantie voor de deur, herneemt Looise in thuishaven Tessenderlo ook de traditie van de midweekmeetings. Zo is er woensdagavond de Aveve open meeting aan de Sportlaan.

Ook de stratenlopers zitten niet stil en vooral vrijdagavond is er flink wat drukte. In Torhout zorgt Houtland voor de 39ste Nacht Van Vlaanderen. Geen ultraloop meer, maar wel met een marathon als langste afstand. ARAC staat vanaf 19u00 aan het organisatieroer van Dwars door Oud-Turnhout, met 15,9K als langste afstand. KAAG doet het ook vanaf 19u00 in Nevele met de Kermisloop van maximaal 15K.

Zaterdag is AV Molenland in de late namiddag paraat voor de Saladekermisloop van Egem. Hier is de langste afstand ei zo na 10K.  In Boechout kan diezelfde zaterdag , maar dan al in de voormiddag, deelgenomen worden aan de Sneppenbosloop en ook hier is 10K de langste afstand.