31/10

Atletiekblik op weekend: eerst de chrysanten...

jdc-20171105-000137

Zondagnamiddag in Mol: de CrossCuptrein dendert over het Zilvermeer.

Allerheiligen betekende in een nog niet zo ver verleden de échte start van het veldloopseizoen. Gedaan met pistewedstrijden, zelfs officiële wegwedstrijden werden toen in ons landje niet toegelaten in de winter, en de indoormanifestaties concentreerden zich na nieuwjaar. Geleidelijk aan vervaagden de grenzen tussen zomer- en winterseizoen, in zoverre dat Allerheiligen vandaag niet meer staat voor de symbolische openingspoort naar de wintersport.

Zo schoof het veldloopseizoen al flink op richting oktober, een periode waarin nog officiële medailles worden uitgereikt op de weg en waarin atleten ook nog op zoek kunnen gaan naar late PR-verbeteringen tijdens de sluitingsmeetings op de piste.
Allerheiligen en Allerzielen 2018 zullen echter dagen zonder atletiek worden. Daarvoor wordt het weekend afgewacht.

Veldlopen op zaterdag zijn eerder uitzondering in ons wereldje, maar op 3 november wordt wel de oudste veldloop van Vlaanderen betwist. De Schaal De Booser van KAAG heeft al jaren een plaatsje gevonden in Don Bosco Zwijnaarde en kan tevens terugblikken op een succesrijke passage in de CrossCup. Het uitwijken naar zaterdag heeft als voordeel dat de rechtstreekse confrontatie met de eerste manche van de CrossCup wordt vermeden.
Die CrossCup steekt zondag van wal op het witte strand van het Zilvermeer in Mol. Het wordt een wat ongewone editie 2018-2019. De eerste kaarten werden veertien dagen geleden al geschud tijdens de Relays, maar bij de mannen staat een geblesseerde titelverdediger Soufiane Bouchkhi/RFCL nog even langs de kant en heeft nationaal kampioen Isaac Kimeli/OEH al zijn voorkeur voor het indoorgebeuren uitgesproken. Isaac is uiteraard topfavoriet in Mol, maar voor de eindzege kan niemand een voorspelling maken. Louise Carton/ACME neemt intussen rustig en verstandig de tijd om haar rentrée in de Belgische veldloopwereld te maken. Na een hele hoop tegenslagen en blessures in de voorafgaande seizoenen, zal een topfitte Louise de volgende maanden zonder twijfel opnieuw een bepalende rol gaan spelen in de crosswereld. Of het voldoende zal zijn om ook de CrossCup opnieuw op haar naam te schrijven, is weinig realistisch. Die rol lijkt eerder weggelegd voor nationaal kampioene Imana Truyers/CABW. Net als Isaac begon Imana alvast met een teamzege aan de Blaarmeersen, maar zij zal geen vrijgeleide krijgen richting CrossCup-finale die op 24 februari volgend jaar in Brussel opnieuw samenvalt met het nationaal kampioenschap. Bekijk hier alle info over de CrossCup van Mol.

Uiteraard staat niet elke veldloper aan de startlijn in Mol. Zondag is er nog keuze te over met ook nog de veldloop van Opwijk in Vlaams-Brabant; de start van het Limburgs Cross Criterium aan de Motten in Tongeren en de 61ste Jongerencross aan de Gaverbeek in Waregem, een West-Vlaamse organisatie die in het verleden meermaals de spits afbeet als openingsveldloop van het nationale cross-seizoen.

Wie liever geen spikes aan de voeten sjort, maar de voorkeur geeft aan een goed beloopbare vaste ondergrond, kan zaterdag in Mol terecht voor de Zilvermeerloop, waar naast een 20K-trail ook gewezen veldloopiconen als Lief Slegers (5K) en Karel Lismont (10K) hun naam verbonden aan een wedstrijdloop.

En ook onder dak worden zondag de activiteiten al hervat. HAKI zet zondagnamiddag in Hoboken de deuren van atletiekpaleis Sportschuur Fort 8 al opnieuw open. Een programma voor Benjamins tot Cadet sluit er de herfstvakantie af.