24/01

atletiekblik op weekend: een Vlaams kampioenschap om naar uit te kijken

-ldq5876

Snelle Antwerpenaars zullen zondag mee het Vlaamse sprintlandschap bepalen.

Zondag staan de Vlaamse indoorkampioenschappen centraal in ons atletiekwereldje, maar dat wil niet zeggen dat de veldlopers er dan werkloos hoeven bij te lopen.

Integendeel zelfs: met liefst zes veldlopen, wordt het een van de drukste winterzondagen in veldloopland. Volgens een goede gewoonte komen daarbij alle provincies aan bod. In Antwerpen kan men zelfs kiezen tussen twee organisaties: de relatief jonge - 6de keer – veldloop van Geel aan de Lissenvijver, en de vijfmaal oudere cross van Bornem in De Breeven. Beide locaties liggen gelukkig ver genoeg van elkaar en vormen niet echt concurrentie. Het Limburgs CrossCriterium krijgt een vervolg in Alken en in West-Vlaanderen is er startgelegenheid in de Westhoekcross van Veurne. Het Drie Fonteinendomein in Vilvoorde verwelkomt zondag al voor de tweede keer deze winter de veldlopers, nu in de organisatie van VAC. Tenslotte wordt Oost-Vlaanderen vertegenwoordigd door de veldloop van Zottegem, aan de Bevegemse Vijvers al aan een 48ste editie toe.

Het indoorgebeuren wordt zaterdagnamiddag in Hoboken op gang getrokken met de Supercrack 5, een open meeting met jeugd. De hoofdschotel is evenwel voor zondagnamiddag. Dan geven enkele topatleten afspraak tijdens de Vlaamse indoorkampioenschappen en sommige wedstrijden kunnen de vergelijking met een nationale titelstrijd best doorstaan. Zo is de hordesprint bij de vrouwen goed gestoffeerd met Nenah De Coninck/KAAG en Angel Agwazie/AVLO die net als Chloë Beaucarne/FLAC, juniore Zita Goossens/DEIN en hinkstapspringster Ine Mylle in de afgelopen weken hun hordeskills al eens hebben getest. Zij krijgen er bovendien het gezelschap van Eline Berings/RCG en Sarah Missinne/KAAG, die net als meerkampsters Hanne Maudens/VS en Noor Vidts/VAC voor het eerst deze winter het hindernissenparkoers zullen aanpakken. Voeg daarbij nog gastatlete Anne Zagré/RESC en men begrijpt dat de 8 finalebanen op hoog niveau van de hand zullen gaan.

Hanne Maudens zet ook aan in het hoogspringen, waar ze niet alleen clubgenote Serena Capponcelli tegenkomt, maar ook de jonge Merel Maes/ACW die vorige zondag nog een nationaal cadettenrecord liet optekenen. Noor Vidts combineert de horden met de verspringbak en treft daar Imke Vervaet/RCG, tevens topfavoriete voor de baanronde. Ook de kortste sprint oogt aantrekkelijk met Elise Mehuys/LYRA die naast Manon Depuydt/ACME ook de Rani’s - Rosius/AVT en Vincke/HAC – op haar weg treft.

Bij de mannen lijkt die 60m voorbestemd voor Kobe Vleminckx, nu in Lyra-outfit. Een boeiende strijd op hoog niveau mogen we verwachten in de 400m tussen onder meer Alexander Doom/AVR, Jonas De Smet/KAAG, Michaël Rossaert/ACW en Dylan Owusu/RCG. Even hoogstaand wordt de 800m, met Aurèle Vandeputte/HAC en Aaron Botterman/KAAG en letterlijk hoogstaand wordt het hoogspringduel tussen Bram Ghuys/OEH en Lars Van Looy/VAC. Uitkijken wordt het ook naar Tim Van De Velde/DUFF in de 1500m, naar Michael Obasuyi/OEH in de 60m horden en naar Mathias Broothaerts/LYRA in de verspringbak. 
Hoe dicht iemand bij de selectievoorwaarden voor het WK in Nanjing komt, kan u hier vergelijken.
De snelwandelaars mogen hun ding al doen op zaterdag in de indoorhal van Louvain La Neuve. De Vlaamse deelname beperkt zich tot de provincie Antwerpen, met de familie Van Hove/ACHL en Liesbet De Smet/DUFF.

Bekijk hier het tijdschema en de deelnemers.

Er kan zaterdagnamiddag ook op de weg worden gelopen: in Lier is er dan de derde PowerPlus natuurloop van LYRA over afstanden van 5, 10 en 21 kilometer.

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Atletiek Vlaanderen.