04/01

Atletiekblik op weekend: Driekoningen brengen provinciaal goud zilver en brons

medailles-pk

Medailles op Driekoningenweekend. Héél veel provinciale medailles...

Terwijl het feestgedruis van de jaarwisseling nog nazindert in menig hoofd, hebben de actievelingen van onze gemeenschap de knoppen snel omgedraaid omdat het eerste atletiekweekend van 2019 al dadelijk heel wat volk in beweging zet.

Zo wordt de Gentse Topsporthal twee volle dagen ingepalmd door de provinciale kampioenschappen. Een heuse marathon in tweevoud, want het aantal podiumplaatsen en dito medailles dat op het binnenplein van het blauwe indoorovaal zal overhandigd worden, is haast ontelbaar groot.

Zaterdag, vanaf 09u30 ’s ochtends, komen de atleten van Antwerpen en Vlaams-Brabant hun provinciale titels verdelen aan de Watersportbaan. De juryleden en de organisatoren van de provinciale comités zien hun werkdag pas omstreeks 20u30 eindigen… Dat kan meteen al tellen om het jaar te beginnen.

Nog op zaterdag worden ook al flink wat Limburgse kampioenen gelauwerd, maar dat gebeurt in de Golazo Arena  van Heusden-Zolder. Dat betekent niet dat de klus voor deze kampnummers en de korte sprint met en zonder horden, er snel zal geklaard zijn. De acht leeftijdscategorieën, verdeeld over beide geslachten, zijn er aan het werk tussen 10u00 en 16u00.

De Limburgse specialisten van de 200m en langer, moeten voor hun provinciale medailles op zondag ook naar de Topsporthal. Daar treffen ze hun collega’s van West- en Oost-Vlaanderen bij de tweede lange PK-dag in Gent. Enige vorm van medeleven met de vrijwilligers is op zondag niet ongepast: om 09u00 ’s ochtends mogen zij de hinkstapspringsters en de scholieren jongens van het hoogspringen al aan het werk zetten… Een uurtje vroeger beginnen heeft wel als voordeel dat er ook eerder kan gestopt worden, maar toch zal het ook zondag ruim 19u30 zijn alvorens het laatste podium zal gehuldigd worden… Uiteraard kunnen de resultaten van beide dagen in Gent op de voet gevolgd worden via de onvolprezen Live Results van Toastit.be.

Ook de veldlopers kunnen met enige gretigheid het nieuwe jaar aanpakken. Eén week voor de vooruitgeschoven provinciale veldloopkampioenschappen, presenteren drie januari-klassiekers zich op Driekoningendag. In het Prinsenpark van Grimbergen is de plaatselijke atletiekclub al aan een 47ste organisatie toe. Deze veldloop kon in’t verleden best wedijveren met het CrossCupgebeuren en ook al ligt die periode al een tijdje achter de rug, het zal zondag alweer heel druk worden op en rond de gevarieerde omloop in de schaduw van de Grimbergse abdij. De veldloop van AC Hulshout vertoont heel veel gelijkenis met die van Grimbergen. In vergelijking met de Brabanders, hebben de paars-witte Antwerpenaren slechts één editie minder in de archieven staan én hebben zij bovendien een mooi verleden als CrossCup-organisatie én blijven zij eeuwig geboekstaafd als de allereerste inrichter van het Vlaams veldloopkampioenschap. Ook in het Sportpark Joris Verhaegen valt er zondagnamiddag dus een flinke brok loopsport te beleven. De meest oostelijke provincie van het land draagt zondag ook haar steentje bij aan het eerste veldloopgebeuren van 2019. Atletiek Lanakenook al paars-wit - verwacht in de Stationsstraat de deelnemers voor hun 28ste ATLA veldloop.