17/01

Atletiekblik op weekend: de eerste Vlaamse medailles van 2019

-ldq0107

Vanaf zondag is het zoeken naar een finaleplaatsje in de Vlaamse kampioenschappen.

De kampioenschapstrein komt flink op dreef in dit nieuwe jaar. Na de provinciale titelcompetities indoor en veldlopen, wordt dit weekend de lat wat hoger gelegd met de federale kampioenschappen indoor voor cadetten en scholieren.

Zo zijn zaterdag in de Topsporthal de cadetten en scholieren van de Franstalige liga aan de beurt voor hun LBFA-kampioenschappen. Zondag volgen hun Vlaamse leeftijdsgenoten in de indoorarena van Gent. De pagina met verbeterde nationale indoorrecords bleef tot op heden maagdelijk blank, ook voor deze jongste categorieën. Of daar zaterdag en/of zondag verandering in komt, is maar zeer de vraag. De nationale indooratletiek is al een tijdje volwassen en de talenten uit het verleden hebben al een duidelijke stempel op de recordtabellen achtergelaten. Het is voor de huidige generatie cadetten en scholieren niet evident om daartussen een plaatsje te veroveren. Of we ons hierbij vergissen, weten we aan het eind van dit weekend. De deelnemerslijsten en het tijdschema kan u terugvinden op onze site.

Maar ook de veldlopers zijn een week na hun provinciale kampioenschappen niet aan rusten toe. Het wordt zelfs een meer dan gevulde cross-zondag met de start van het tweede luik van de Structabo CrossCup. In de Haspengouwse klei van Hannuit worden de voorlopige posities in de klassementen verder uitgediept. Hannuit, een van de oudste en meest gereputeerde veldlopen van het land, is de enige Waalse CrossCup van het circuit en krijgt dan ook de stempel van LBFA-kampioenschap opgespeld.

Maar ook in Vlaanderen wordt er zondagnamiddag op liefst vier plaatsen in het veld gelopen. De gereputeerde Antwerpse organisaties van Herentals en Bornem vallen al enkele jaren op dezelfde dag, en dat is nu ook het geval voor de 46ste veldloop in het Netepark van Herentals en de 29ste veldloop in het Sportcentrum de Breeven van Bornem.  Ook de klassieker van AC Meetjesland in Maldegem wordt zondag betwist. Deze parkloop viel in’t verleden vroeger in de maand, maar de provinciale kampioenschappen staken daar vorige zondag een stokje voor.  Tenslotte is ook de veldloop van Ieper aan de beurt. FLAC kan er in het centrum van WO I al terugblikken op een geschiedenis van 54 jaar veldloopsport. Gelukkig wordt de strijd zondag beperkt tot het sportieve luik.

Er komt na de eindejaars- en Kerstcorrida’s ook weer beweging in het stratenloopcircuit. Zo is er zondagochtend de Winterloop van Deinze aan de Brielmeersen (max.13,2K) en in de namiddag verzamelen de deelnemers zich op een andere Oost-Vlaamse locatie. Op de Grote Markt van Aalst wordt de 22ste Dirk Martens Corrida op gang geschoten De organisatie is er in handen van Eendracht Aalst en de langste afstand bedraagt er 12 kilometer.