26/04

Atletiekblik op weekend: daar zijn de eerste medailles al

-ldq1494

De provinciale medailles staan in het laatste aprilweekend centraal.

De provinciale kampioenschappen brengen het nationale atletiekseizoen in dit verlengde weekend in een stroomversnelling. Het weer mag in vergelijking met de vorige dagen dan wel een trapje teruggeschakeld hebben, maar zelfs dat zal onvoldoende zijn om de nieuwe provinciale kampioenen af te remmen.

Of bij die nieuwe titels ook nieuwe persoonlijke of provinciale records zullen opgetekend worden, daarover durven we ons niet uitspreken, maar sommige kampers hebben deze provinciale titelstrijden alvast niet afgewacht om eerder in april hun grenzen al te verleggen.

Voor de organiserende clubs zijn deze tweedaagse kampioenschappen een behoorlijk zware klus. Voor Daring Club Leuven Atletiek in het Vlaams-Brabantse Kessel-Lo en voor AV Toekomst in het Limburgse Heusden-Zolder steken ze de handen alvast zowel zaterdag als zondag uit de mouwen. Antwerpen verdeelt de krachten tussen AC Break in Brasschaat op zaterdag en ATAC in Turnhout op zondag; West-Vlaanderen rekent zaterdag op AV Roeselare en zondag op Kortrijk Sport en in Oost-Vlaanderen staat AC Lebbeke klaar op zaterdag en AC Deinze op zondag.

Vrijdagavond leiden twee Kids’ Athletics in de provincie Antwerpen het weekend in: dat gebeurt in Duffel en Antwerpen (BVAC). Zaterdagnamiddag kunnen de Benjamins, Pupillen en Miniemen, die pas later hun provinciale kampioenschappen betwisten, terecht bij AC Meetjesland voor een jeugdmeeting in Maldegem.

Op het feest van de arbeid geeft AC Herentals dinsdagnamiddag de aftrap van de atletiekwedstrijden op een hoger niveau: de eerste Athletics Classic Meeting in het Kempengroen heeft in het verleden al meerdere minima opgeleverd voor onze atleten met internationale ambities.  Nog op dinsdag 1 mei lonkt de Julien Saelensmeeting in Brugge en de 1 mei open meeting in Oordegem-Lede naar een kwantitatief en kwalitatief deelnemersaantal.  De studenten hebben op 1 mei ook traditioneel een afspraak voor hun Universitair kampioenschap. Die medailles worden deze keer uitgereikt in Naimette-Xhovémont. Jeugdmeetings zijn er ook nog in Duffel (Jan Borremansmeeting – open Antwerps jeugdcriterium), in Wespelaar (ROBA, Vlaams-Brabants Jeugdcriterium), in Beveren (VOLH, Puitenslagersjeugdmeeting) en in Wervik (FLAC, Rubenscup).

Sparta Vilvoorde begint de dag van de Arbeid met een G-recreameeting al in de voormiddag. 

Woensdagnamiddag  2 mei zijn er nog provinciale scholenkampioenschappen (SVS) in Heusden-Zolder, Oordegem-Lede en Brugge.

Het lange weekend op de weg begint vrijdagavond met de Meetshovenloop van ROBA in Betekom (max.10K). Zondag pakt ARAC in eigen gemeente Arendonk uit met een estafetteloop van 2 uur en dinsdag is er in Evergem-Ertvelde een andere estafetteloop, maar dan over de marathonafstand. Deze Evergem-Ekiden van AS Rieme is al aan een 19de editie toe. Nog loopbeweging op de Dag van de Arbeid is er in Tongeren met de 29ste TungriRun (ADD max.10K) en de Kom op tegen Kankerloop in Ekeren (ACBR, max.10K)