03/05

atletiekblik op weekend: cadetten en scholieren verdelen bekers; 10.000m-specialisten en steepleloopsters jagen op medailles

jdc-20180505-000271

De meisjes van AV Toekomst zijn klaar om in Lier voor de vierde opeenvolgende keer de Bekertrofee in Landelijke 1 te veroveren.

Zaterdag worden de eerste nationale medailles van het nieuwe zomerseizoen uitgereikt, nadat de meisjes cadetten en scholieren hun Beker Van Vlaanderen hebben afgewerkt. Zondag is het de beurt aan hun mannelijke leeftijdsgenoten om de Vlaamse clubhiërarchie te bepalen.

Geen van beide uittredende 10.000m-kampioenen verdedigt zaterdagavond haar of zijn titel, zodat we nieuwe opvolgers krijgen voor Hanne Verbruggen en Nick Van Peborgh. Bij de vrouwen lijkt niemand Nina Lauwaert/ROBA te kunnen stoppen op weg naar haar eerste 10.000m-titel. Haar clubgenote Karen Van Proeyen kan Nina nog het dichtst benaderen, maar deze kampioene van 2014 heeft recent nog een marathon onder de voeten geschoven. Hervse Maureen Kramer kan haar bronzen medaille van vorig jaar nog eens overdoen.
Bij de mannen lijkt de weg naar het hoogste podiumtrapje open voor Steven Casteele/KKS, die zijn titel van 2017 kan herhalen. Broer Mathijs Casteele mag eveneens podiumambities koesteren, al liggen er wel kapers op de kust. Régis Thonon/WACO heeft intussen ervaring zat op de piste, in’t veld en bij de wegwedstrijden, maar ook de jonge Clément Deflandre/HERV mag niet onderschat worden. Vorig jaar zorgde hij in Luik al voor een tweede bronzen medaile voor AC Herve en later op het seizoen snoepte hij in Brussel zowaar de nationale steepletitel af van Mathijs Casteele. Dat alles werd verdergezet in een uitstekend veldloopseizoen.
Acht vrouwen boden zich aan voor de steeplefinale. Tweevoudig kampioene Elke Godden/AVKA is daar niet bij omdat zij anderhalf uur later opteert voor de 25 ronden. Zo lijkt de weg helemaal vrij voor Eline Dalemans/AVLO, die terugkeert naar haar oude liefde: zij won in haar jeugdjaren al één cadettentitel, twee scholierentitels en één juniorestitel. Vorig jaar wilde Eline dat palmares ook doortrekken naar de seniores en zij leek al gewonnen spel te hebben: ze trok mee in de aanval met Nederlandse meisjes, verbruikte daarbij net iets teveel energie en moest  als leidster op één ronde van het einde aan de kant. Dat zal de gewezen steeplekampioene bij de jeugd deze keer niet overkomen, maar Agnes Laurent/RESC kan in een goede dag verrassend uithalen. Er staan overigens geen buitenlandse atletes aan de start in Oudenaarde, dat voor het eerst dit BK organiseert en inplant in een open meeting. Bekijk hier de deelnemerslijst en het tijdschema van Oudenaarde.

Terwijl in Oudenaarde alles in gereedheid wordt gebracht voor die eerste nationale podia, zal er in Lier al flink gefeest zijn om de opvolger van AV Toekomst bij de cadetten en scholieren meisjes in de Beker Van Vlaanderen te huldigen. Uiteraard staat AVT hier ook klaar om zichzelf op te volgen: hun voorsprong vorig jaar op de Oost-Vlaamse clubs KAAG en ACW was meer dan geruststellend. Het kan een vierde opeenvolgende Bekerzege worden voor de Limburgse meisjes. Nieuwkomers ASV Oudenaarde en (thuisploeg) AC Lyra moeten zich vlotjes kunnen standhouden in deze hoogste afdeling. De andere Bekerwedstrijden spelen zich af in Wervik (FLAC) en Aartselaar voor de tweede afdeling en in Aalst en Lommel voor derde landelijke.

Zondag is het terrein van AC Waasland  in Sint-Niklaas de arena waar 11 teams een einde proberen te maken aan het jarenlange Bekermeesterschap van KAA Gent bij de cadetten en scholieren jongens. Dat wordt geen sinecure, want ook de blauw-witten zijn uitstekend gewapend om voor de vierde opeenvolgende keer met de trofee huiswaarts te keren. Die hoop is meer dan gewettigd want de Buffalo’s tellen meerdere nationale jeugdkampioenen in hun rangen. Vorig jaar stonden DCLA en ACHL mee op het podium in Nieuwpoort. Ook niet toevallig want voor de recente KAAG-heerschappij verdeelden die beide clubs de Bekerkoek onder elkaar. AVR en LYRA zijn de nieuwkomers in deze hoogste afdeling. De wedstrijden van 2de Landelijke staan gepland in Tielt en Merksem; de 3de Landelijke wordt georganiseerd in Mol en Kortrijk.

Naast al deze klassiekers kan de jeugd ook nog terecht op zaterdag in Beernem (BEHO) voor een jeugdmeerkamp en op zondag in Sint-Truiden voor een jeugdmeeting.

Twee wegwedstrijden op zondagnamiddag, met de Cityrun van Ninove (max.15K) en de estafette Arendonk Loopt, met een langste afstand van 20,5K die in aflossingsvorm wordt afgelegd.