03/05

Atletiekblik op weekend: AVT-meisjes en KAAG-jongens opnieuw Bekerfavoriet

dsc-2672

Deze jongens van AC Herentals komen opnieuw in actie in de hoogste landelijke Bekerafdeling. Ze moeten daarvoor op zondag naar Nieuwpoort.

Met de provinciale kampioenschappen achter de kiezen, is het nu tijd voor het Bekergebeuren én er wordt al een heus nationaal kampioenschap op het tartan afgewerkt…

De BePuMi hebben hun Bekerschiftingen al achter de rug en volgend weekend is het de beurt aan de Cadetten en Scholieren. Zaterdag draven de meisjes op, zondag is het de beurt aan de jongens. In de hoogste Vlaamse afdeling wordt zaterdag in de bronsgroene omgeving van Lanaken gezocht naar een opvolger voor AV Toekomst. In hun eigen gouw staan de rood-witte meisjes opnieuw in de favorietenrol en het zal niet makkelijk worden om het sterke collectief van een derde opeenvolgende Bekerwinst te houden. Nieuwkomers in deze afdeling zijn Vilvoorde AC en Atletiek Zuid-West. In de beide reeksen van Afdeling twee, is er slechts één promotieticket te verdienen. Olse Merksem en Vabco Mol, de Antwerpse dalers van vorig jaar, treffen elkaar nu in Aartselaar; het andere ticket richting Afdeling 1 wordt uitgedeeld in Ieper. In Kortrijk en in Lier (LIER) worden de competities van Afdeling 3 betwist.

Bij de jongens legde KAA Gent vorig jaar een absoluut meesterschap aan de dag en de Buffalo’s zullen zondag ook in Nieuwpoort op hun strepen willen staan. Westhoek, dat vorig jaar promoveerde, kan van het thuisvoordeel profiteren en dat is nodig want enkele sterkhouders van hun kampioenenploeg van 2017 kregen intussen een junioresstartnummer afgeleverd. Die andere stijger van vorig jaar, AC Herentals, heeft in elk geval de potentie om aan de kust al naar het podium te mikken. Ook in deze hoogste afdeling waren er, net als bij de meisjes, vorig jaar twee Antwerpse dalers. Aan Lyra en AVZK om in Mol naar het promotieticket te lonken, al heeft de organiserende club daar uiteraard ook wel oog voor. De teams van Landelijke 2A knokken in Oudenaarde. De twee competities van Landelijke 3 krijgen hun beloop in Ninove en in Lommel.
Bekijk hier de samenstelling van deze Bekercompetities.

Het eerste nationale kampioenschap wordt zaterdag ook al afgewerkt. De langste afstand op het kunststof wordt in de vooravond gelopen in Naimette-Xhovémont. Daar krijgen we alvast twee nieuwe kampioenen want noch Gamachu Tulu als Steven Casteele zullen er hun titel verlengen. Nick Van Peborgh/ACBR – de laatste jaren een vaste klant op dat podium – kan er zijn eerste titel behalen. Astrid Verhoeven/OEH, Hanne Verbruggen/VITA en Kim Geypen/DCLA finishten tijdens het BK cross in elkaars gezelschap en staan bij hun 10.000m-debuut garant voor een spannend wedstrijdverloop. Al enkele jaren wordt ook het BK 3000m steeple voor vrouwen aan dit kampioenschap gekoppeld. Elke Godden/AVKA verdedigt in de Luikse rand haar titel, maar Eline Dalemans/AVLO heeft haar oog opnieuw laten vallen op de discipline waarmee ze in de jeugdcategorieën knappe dingen liet zien. De deelnemerslijst kan hier geraadpleegd worden.

De jongste atleetjes blijven ook dit weekend niet in de kou staan. Zaterdag kunnen zij in Lille terecht voor een jeugdmeerkamp of in Hechtel voor een jeugdmeeting. Zondag zijn zij welkom op de jeugdmeerkampen van Sint-Truiden en Beernem (BEHO) of de Kids’Athletics in Ertvelde.