18/10

Atletiekblik op weekend: aflossend het veldloopseizoen induiken

nad-0043

Tijd om de korte kunststofpinnen onder de spikezool te vervangen door langere exemplaren. Uittesten kan zondag aan de Blaarmeersen.

Met de CrossCup Relays wordt het veldloopseizoen zondagnamiddag op gang getrokken. Dat is vroeg, want er zijn dit weekend ook nog enkele werpers actief op het atletiekveld.

Dat laatste gebeurt zaterdag in Alken met de allerlaatste (werp)meeting van de zomer 2017.  Zondag zijn er dan de CrossCup Relays. Het regelmatigheidscriterium trok met Easyk!t een nieuwe naamsponsor aan en heeft in samenwerking met KAA Gent de ondertussen welbekende omloop aan de Gentse Blaarmeersen al uitgepaald. Voor veldlopers met ambities richting eindklassement, vormen deze Relays een belangrijk onderdeel van hun wintercampagne. Maar ze zijn hier uiteraard ook afhankelijk van hun beide clubmaats die met een collectieve inspanning voor een totaalresultaat moeten zorgen. De eerste wedstrijd van het winterseizoen is ook altijd een beetje wennen: hier en daar zullen lopers in een ander clubtruitje hun ding doen omdat ze de voorbije week een aansluitingskaart ondertekenden bij hun nieuwe atletiekclub. Alle info betreffende de Easyk!t CrossCup kan u volgen via deze pagina.

De Vlaamse veldloopkalender telt deze winter amper 53 veldlopen, exclusief deze Relays en de nationale kampioenschappen die al op 25 februari in Brussel en op 18 maart in Wallonië (masters) worden gelopen. Van die 53 nemen de Antwerpse clubs er liefst 15 voor hun rekening. Ook Oost-Vlaanderen (12) en Limburg (11) organiseren meer dan tien crossen. Het veldloopseizoen 2017/2018 wordt wel anders dan de voorgaande winters. Na Oostende, Stene en Wachtebeke, wordt Brussel de nieuwe locatie voor het nationaal kampioenschap. Die omloop, waar ooit ook Europese- en wereldkampioenschappen werden betwist, heeft uiteraard een heel ander profiel dan de BK-omlopen van de laatste 20 jaar. Omdat het Belgisch kampioenschap al eind februari op de kalender staat, komen er ook nog twee veldlopen nà dat BK aan bod. Dat is goed nieuws voor de Masters, die nog tot 18 maart moeten wachten voor hun nationale titelstrijd. Tussen de 53 organisaties is er één nieuwkomer: de vroegere ‘Kerstcross’ van Daring Leuven komt na een onderbreking van 22 jaar opnieuw op de kalender, maar hij verhuist nu al naar 29 oktober en wordt samen met Bonheiden de opener van het klassieke veldloopseizoen. Bekijk hier de veldloopkalender van de Vlaamse Atletiekliga.

Niet alleen in het veld, maar ook op straat wordt er zondag gelopen. Dat is in de namiddag het geval in de Decathlon park spoor Noord stratenloop in Antwerpen (BVAC, max.15K) en ’s ochtends in de Herenthoutse natuurloop (ACHL, max.15K).