10/05

atletiekblik op weekend: ACM-meetings in Duffel en Sint-Niklaas

-d4s6094-00001

Twee ACM-meetings dit weekend. Zaterdag staat in Duffel de halve fond centraal; zondag doen de Waaslandsprinters op eigen terrein hun snelle reputatie alle eer aan.

Geen kampioenschappen en geen Bekerwedstrijden. Een beetje tegen de normale gang van zaken in tijdens de maand mei, maar toch is er de volgende dagen weer een ruim atletiekaanbod voor iedereen. In Japan wachten onze nationale 4x400m-teams een eerste internationale uitdaging.

En dat begint al op vrijdagavond met een goed gestoffeerde open meeting in Tessenderlo. Zaterdag trekt de Athletics Classic Meeting van Duffel de aandacht naar zich toe. Deze organisatie, die lang tot het Flanders Cup kransje behoorde, heeft een mooie reputatie in de halve fond. Daar komt zaterdag een uitbreiding aan met een 10.000m, die eveneens als (open) Antwerps kampioenschap zal tellen. De eerste ACM-wedstrijd werd vorige week op 1 mei door Herentals georganiseerd. Deze keer zijn de atletiekinstallaties aan de Vorselaarsebaan voorbehouden aan de meerkampers, die er ook al een provinciaal kampioenschap afwerken tijdens de eerste Flanders Cup meerkampen van 2019. Voor jeugdmeetings kunnen de BePuMi terecht in Hechtel (Memorial Pater Vandenberk), in Aalter (Interregio Cup) of in Torhout (Rubenscup). Met nog een mastermeeting in Tielt en een werpersmeeting in Eeklo, is er alvast op zaterdag voldoende beweging op de Vlaamse atletiekvelden.

Ook zondag is er aan keuzemogelijkheden geen gebrek. De derde ACM-meeting van deze zomer wordt dan in Sint-Niklaas georganiseerd, en net als Duffel, maakte deze Sint-Niklaascup lange tijd deel uit van de Flanders Cup. In het Bontinckstadion hebben de sprinters een goede reputatie. De tweede meerkampdag in Herentals krijgt zondag uiteraard een vervolg en er zijn nog open meetings in Torhout, in Kessel-Lo en in Hasselt, waar AVT 50 kaarsjes uitblaast.

In Ninove is er zondag een VAL-Jongerentrofee en die jeugd krijgt ook nog kansen aangeboden in Beveren en in Boechout (ook met een cadettenprogramma). Zondagochtend zijn de jongsten er in Lier al vroeg bij voor de Kids’ Athletics van Lyra.

De liefhebbers van de stratenlopen kunnen vrijdagavond in de Tweedorpenloop  de afstand tussen Glabbeek en Waanrode overbruggen (DCLA, max.10,4K) en zondag is er de Great Breweries Marathon in Puurs, waar den Duvel rijpt. AVT zorgt er naast de marathonafstand ook voor een korter traject over 25K.

Internationaal zijn de ogen gericht op het Japanse Yokohama. Daar treden zaterdagavond drie nationale 4x400m-teams aan in de reeksen van de IAAF World Relays. De finales volgen op zondag. Naast de Tornados en de Cheetahs is er ook voor het eerst een officiële Mixed Relay.  Niet onbelangrijk, deze World Relays, want er zijn startplaatsen te verdienen voor het WK in Doha in de late nazomer. De Belgische teams treden helaas niet aan op volle kracht. Kévin Borlée past voorzichtigheidshalve vanwege een  blessure en de meisjes moeten het stellen zonder uithangbord Cynthia Bolingo en Margo Van Puyvelde. Bekijk hier meer info over deze World Relays in Japan.