13/08

Atletiekblik of Halfoogst: Europese scholieren in Vlaamse jeugdkampioenschappen

jdc-20180429-000070

Cadette Beryl Owusu voert woensdag als thuisloopster de deelnemerslijst van de 300m horden aan.

Met halfoogt in het midden van de week, komen de Cadetten en de Scholieren opnieuw – en nagenoeg alleen - in het middelpunt van de belangstelling. Woensdag verzamelt het kruim van de Vlaamse kant van die beide categorieën in Gentbrugge voor het Kampioenschap van Vlaanderen.

Nog op woensdag is er een jeugdmeeting in Ninove, maar het zwaartepunt van 15 augustus ligt iets meer westelijk, in de buurt van de Oost-Vlaamse hoofdstad. Daar pakt Racing Club Gent uit met dat Vlaams kampioenschap op de mooie blauwe piste van het Wouter Weylandtstadion. Die blauwe kleur is overigens de enige parallel met het Olympisch stadion van de West-Duitse hoofdstad waar de Europese atletiekvedetten hun valiezen intussen hebben ingepakt. Voor het overige is dit Vlaams kampioenschap de voorbode op de nationale kampioenschappen die in september staan geprogrammeerd. Vele deelnemers hebben pas een vakantieperiode – of een trainingsstage , of een andere al-dan-niet sportgerelateerd tijdsverdrijf - achter de kiezen en willen zich wel eens testen in’t vooruitzicht van wat er over drie weken in Kessel-Lo staat te gebeuren.

Op uitzondering van twee Vlaamse scholieres, bleven de recordbladen voor deze jeugdcategorieën nog maagdelijk blank. Er was ook nog wel Cadet Mathijs Latinne/WS die de 800m-waarde tot twee keer toe bijstelde, maar de Brusselaar zal uiteraard niet kunnen aanwezig zijn in Gentbrugge.

Wel zo Elien Vekemans/DCLA die het nationale record polsstok bijstelde tot 4m20. Voor Elien liep het mis bij de Europese scholierenkampioenschappen in Hongarije, maar de Leuvense is gebrand op eerherstel. Met Stefanie Dadayeva/RCG treft zij bovendien ook tegenstand van Europees niveau, die ook nog eens over het thuisvoordeel beschikt. Wie het wel goed deed in Gyor, was Myrthe Van Der Borght/VS. De Oost-Vlaamse werd er 6de in de kogelfinale met een Belgisch record van 16m19. Zij krijgt woensdag het meest tegenstand van die andere (dubbel)finaliste in Gyor: Elena Defrère/DCLA. In het kogel wordt dat ongetwijfeld een boeiende strijd, en in het discuswerpen is Elena bijzonder goed op dreef want vorig weekend verbeterde zij zich in Mol tot 46m43. Ook Janie De Naeyer/HAKI pakte een halve finale in Gyor in de 100m, maar met Lotte Van Lent/AVZK en EK-verspringfinaliste Maité Beernaert/HAC wordt dat geen gezondheidswandeling. Beernaert komt uiteraard ook aan het werk in de zandbak. Een 7de EK-geselecteerde dubbelt de 100m horden met de 200m. Angel Agwazie/AVLO staat buiten categorie in het hindernisnummer, maar treft op de halve baanronde wel Janie De Naeyer.

Jente Hauttekeete/KAAG is de enige mannelijke scholier die schoon weer maakte in Hongarije. Zijn veelzijdigheid als tienkamper, biedt op individuele kampioenschappen flink wat combinatiemogelijkheden. De zoon van Melanie Moreels combineert nu de hordesprint met het verspringen en is titelrijp in beide onderdelen.

Overigens prijken in nogal wat disciplines de favoriet(e) met flink wat voorsprong op de nummer twee in de startlijsten.

Bekijk hier het tijdschema, de deelnemers en enkele belangrijke richtlijnen voor deelnemers en toeschouwers vanwege organisator RC Gent.