20/02

Allianz Belgian Indoor Championschips: Maes opnieuw hoger, Eykens en Heymans naar EK

maes-merel-2021-bki-ac-lln-jdc
Het hoogtepunt van de Allianz Belgian Indoor Championschips komt letterlijk en figuurlijk op naam van Merel Maes. De eerstejaarscholiere van ACW sprong naar een Belgisch record. Een prestatie die Fanny Smets inspireerde, want in het polsstokspringen lukte Smets eveneens een nieuw Belgisch record. De nationale titelstrijd in beperkte kring leverde ook maar liefst vijf extra tickets op voor het EK indoor in Polen.

Merel blijf verbazen

Een week na haar Belgisch record van 1m88 op de IFAM ging Merel Maes/ACW opnieuw hoger dan ooit. In Louvain-la-Neuve sprong ze over 1m91, een verbetering van haar Belgisch record en de beste wereldjaarprestatie bij de U18 die al op haar naam stond. Eline Berings/RCG kende minder geluk. In de finale van de 60m horden strandde de Gentse op 2 honderdsten van de EK-limiet met 8”12. Anne Zagré/RESC was zowel in de reeks als de finale de beste. Met respectievelijk 8”10 en 8”09 bleef ze twee keer onder de EK-limiet, waardoor ze klaar lijkt voor de Europese kampioenschappen. Met 8”33 op de horden en 1m77 in het hoogspringen kende Noor Vidts/VAC een geslaagde test voor ze afreist richting Torun. Die andere EK-ganger, Rani Rosius/AVT, bleef met 7”35 in de reeks en 7”39 in de finale boven haar beste tijd, maar ze trekt met twee extra wedstrijden in de benen richting Polen.

Thomas Carmoy/CRAC tankte met 2m25 ook vertrouwen met oog op het EK. Een week geleden kwalificeerde hij zich met 2m28. Vandaag ging de lat naar 2m30, maar die kwam driemaal naar beneden. Op de 60m was Raphael Kapenda/SMAC de beste in de reeks met 6”88, maar in de finale was het Antoine Snyders/WACO die won met 6”87. Jente Hauttekeete/KAAG, de nieuwe wereldrecordhouder op de zevenkamp bij de U20, bleef in de finale met 7”08 amper 1 honderdste boven zijn persoonlijk record, ondanks vermoeide benen na zijn geweldige meerkamp van afgelopen weekend.

Duel tussen cheetahs en tornado’s

Op de 400m kregen we twee reeksen bij zowel de mannen als de vrouwen. In de eerste reeks liep Paulien Couckuyt/VAC naar een nieuw record met 53”57 en plaats zich daarmee opnieuw in het vizier voor de aflossingsploeg. Camille Laus/OEH en Cynthia Bolingo/CABW liepen deze winter voor het eerst tegen elkaar. Bolingo haalde het voor Laus in 52”72, exact één honderdste onder de EK-limiet. Laus strandde op 53”27, maar het was Hanne Maudens/VS die verbaasde door als eerste aan de bel te passeren. Met 53”52 duikt ze niet alleen onder de tijd van Couckuyt, maar ook onder de tijd van Vervaet die voor vandaag de derde tijd op haar naam had. Margo Van Puyvelde/ASVO kon zich niet verbeteren en werd vierde met 54”00. Na haar zilveren mediale van twee jaar geleden op het EK indoor in Glasgow, mag Bolingo zich opnieuw opmaken voor een EK indoor op de 400m.

Bij de mannen kon Alexander Doom/AVR de snelste chrono van het seizoen voorleggen met 47”12, maar het beloofde een strijd met Christian Iguacel/LYRA en Dylan Borlée/OEH voor de plaatsen in de aflossingsploeg. Op weg naar de bel liepen ze schouder aan schouder, maar bij het ingaan van de bocht werd Doom even opgehouden waardoor hij als derde moet invoegen. Na de bocht kon hij Borlée meteen remonteren en in de laatste recht lijn moest ook Iguacel eraan geloven. Met 47”16 evenaart Iguacel wel zijn persoonlijk record, maar Doom deed met 47”00 beter dan ooit. Borlée moest tevreden zijn met 48”64. In de eerste reeks ging de winst naar Dylan Owusu/LYRA in 48”60.

Smets opnieuw hoger

Tussen alle 400’en door sprong Fanny Smets/CABW in het polsstokspringen naar een nieuw Belgisch record door 4m53 te klaren. Op 16 januari had ze haar eigen BR in Bordeaux al aangescherpt tot 4m51. De EK-limiet van 4m61 was vandaag nog te hoog gegrepen, maar Smets doet wel een goede zaak voor de World Rankings. In de finale van de 200m was Imke Vervaet/RCG de sterkste. Op de tweede Indoor Micromeeting bleef de Gentse amper twee honderdste boven het BR van Hanna Mariën, dus het werd afwachten waar de klok vandaag ging stoppen. Met 23”65 in de reeks en 23”52 in de finale blijft het Belgisch record voorlopig overeind. Vervaet doet, net zoals Smets, een goede zaak voor de World rankings. Bij de mannen ging Robin Vanderbemden/SER als grote favoriet van start en met 21”22 won hij overtuigend.

Dubbele limiet op de 800m en 3000m

Op de 800m gingen Renée Eykens/AA en Mirte Fannes/DCLA op zoek naar de EK-limiet van 2’03”22. Ze kregen concurrentie van Elise Vanderelst/MOHA, die al zeker is van haar ticket richting Torun op de 1500m na dat knappe Belgisch record. Fannes nam het initiatief en maakte de wedstrijd hard. Pas in de laatste 100 meter kon Eykens haar passeren en daarbij moest ze een sterk opkomende Vanderelst afhouden. Met 2’02”24 duik Eykens comfortabel onder de EK-limiet en ook Vanderelst blijft met 2’02”50 onder die limiet, hoewel ze allicht voor de 1500m zal kiezen. Fannes blijft achter zonder limiet en moet tevreden zijn met 2’04”68. Bij de mannen kreeg Eliott Crestan/SMAC met Camille Snyders een snelle haas voorgeschoteld. Op het einde stond hij er alleen voor, maar met 1’46”83 levert Crestan opnieuw een snelle tijd af.

Tim Van De Velde/DUFF was degene die het initiatief nam op de 1500m met Ruben Verheyden/EA en Oussama Lonneux/SER in zijn spoor. Ismael Debjani/CABW begon zijn wedstrijd zoals steeds achteraan de groep. Toen Lonneux kwam opzetten, mocht Debjani verrassend passen. Van De Velde kon Lonneux afhouden bij het ingaan van de laatste 50 meter, maar Verheyden kwam langs buiten met een knappe spurt en won in 3’46”15.

Op de 3000m, het laatste nummer van de dag, viel opnieuw een dubbele limiet te noteren. John Heymans/DCLA en Michael Somers/LYRA werden perfect gehaast door Tim Van De Velde en Thomas Vanoppen/ACHL. Heymans was derde haas van dienst om Somers naar een tweede EK-limiet te loodsen. Maar Somers raakte niet over een ijzersterke Heymans die won in 7’51”71. Somers slaagde wel in zijn opzet en bleef ook onder de EK-limiet met 7’52”67. Aangezien Heymans, Robin Hendrix/OEH en Isaac Kimeli/OEH al sneller liepen op de 3000m, zal Somers allicht van start gaan op de 1500m waar hij de derde snelste Belgische tijd achter zijn naam heeft staan.

De volledige uitslag kan je hier raadplegen. In de volgende editie van @letiekleven vind je een uitgebreid verslag van de Allianz Belgian Indoor Championships met reacties van de atleten. Een overzicht van de reeds behaalde limieten voor het EK indoor in het Poolse Torun kan je hier terugvinden.