Wedstrijdvorm kangoeroes & benjamins

spike-liggend

Sinds het zomerseizoen 2021 zien jeugdwedstrijden er enigszins anders uit. Voor het eerst kunnen ook kangoeroes deelnemen aan pistewedstrijden. Samen met deze vernieuwing werd ook de competitie voor benjamins onder de loep genomen en zijn we tot een vernieuwd concept gekomen voor deze twee leeftijdscategorieën.

Hoe zien de wedstrijden voor Kangoeroes en Benjamins eruit?

Algemeen
Elke Kangoeroe en Benjamin krijgt een blanco startnummer met pochette. Hierin steekt een naamkaartje zodat er tijdens de veldlopen door de toeschouwers aangemoedigd kan worden. Tijdens de zomerwedstrijden op de piste kan je in de pochette en dagnummer steken die je krijgt van de organiserende club.

Alle atleten krijgen ook een paspoort, hierin kan je stickers kleven die je verzamelt door deel te nemen aan wedstrijden.
Voor de pistewedstrijden kan je ook op de leuke grafiekjes je resultaten bijhouden en zo doorheen het jaar bekijken hoe je prestaties evolueren.

Outdoor pistewedstrijden
We hebben de volledige vernieuwing met alle aanpassingen uitgeschreven in het handboek wedstrijden kangoeroes & benjamins (het handboek hier is een NIEUWE versie 2023) Heb je nog een oude versie liggen, gebruik deze beter niet meer om misverstanden te vermijden!

Er werd ook een wedstrijdgids uitgewerkt over de twee wedstrijdsets en de disciplines. Deze wedstrijdgids kan je zien als een Short Guide van het nieuwe wedstrijdconcept en is niet alleen bedoeld voor de trainers, clubbestuurders en/of juryleden, maar we hopen ook dat atleten en vooral hun ouders in deze wedstrijdgids kunnen lezen en begrijpen waar we naartoe willen.

Voor elke discipline hebben we een demonstratievideo gemaakt. Aan de hand van deze korte video's ontdek je hoe alles in zijn werk gaat en hoe de juiste opstelling van elke discipline eruit ziet. Daarnaast focussen we in de video’s op zowel de goede als verkeerde uitvoering per discipline. Je vind alle video's hier terug. 

Veldlopen
Ook tijdens het veldlopen veranderde één en ander. Zowel Kangoeroes als Benjamins werken sinds november 2021 met voorlopers hun competitie af. Er is geen podium voor de eerste 3 aangekomen atleten en er worden geen uitslagen opgemaakt. Elk kind krijgt bij aankomst hetzelfde aandenken én een sticker om in het persoonlijke paspoort te kleven. Kangoeroes lopen tussen 500 en 600m en mogen hiervan 100m vrij lopen, benjamins lopen tussen 500 en 700m en mogen 200m vrij lopen. de voorlopers vertrekken op een tempo dat alle kindjes kunnen volgen en na de eerste 100m drijven ze het tempo rustig op tot het punt waar er vrij gelopen mag worden. In volgend filmpje zetten we alles nog eens op een rijtje.

Indoor pistewedstrijden
De indoorwedstrijden worden volgens hetzelfde principe georganiseerd als outdoorwedstrijden. Er is enkel een verschil in aanbod van de disciplines. Volgende disciplines staan op het programma tijdens een indoorwedstrijd.
Kangoeroes: 30m sprint - ver of hoog - stoten - 10x30m aflossing*
Benjamins: 40m sprint of 40m hindernisloop - ver of hoog - stoten - 10x40m aflossing*

* de organisator mag vrij kiezen welke disciplines ze aanbieden, het blijft wel verplicht om de 3 individuele disciplines + aflossing aan te bieden.
Voor de praktische organisatie en richtlijnen verwijzen we naar het (outdoor) handboek.

Soorten jeugdmeetings 

Verenigingen kunnen vanaf nu drie soorten jeugdmeetings organiseren:

  • Jeugdmeeting KAN-BEN
  • Jeugdmeeting KAN-BEN-PUP-MIN
  • Jeugdmeeting/jeugdmeerkamp PUP-MIN

De organisatie van een jeugdmeeting/jeugdmeerkamp PUP-MIN wijzigt niet, maar kan uiteraard in functie van de jeugdmeeting KAN-BEN wel herbekeken worden door de organisator. 

FAQ nieuwe wedstrijdvorm - Veelgestelde vragen

Een antwoord op veelgestelde vragen kan je terugvinden in het overzicht FAQ nieuwe wedstrijdvorm - Veelgestelde vragen. Daarin worden organisatorische vragen, vragen over disciplines en vragen over het materiaal beantwoord. Heb je na het lezen van het handboek en de veelgestelde vragen toch nog vragen? Neem dan contact op met Liesl, liesl@atletiek.be of 02/474 72 21 (telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9u00 en 16u00).

Voorbeelden programma's-uurroosters met jury

Verenigingen die een jeugdmeeting met KAN tem MIN organiseren wensen we te ondersteunen door 4 verschillende scenario's (zie verschillende tabbladen) aan te bieden in programma, uurrooster en het aantal nodige juryleden. Op deze manier willen we aantonen dat de organisatie van een jeugdmeeting met alle leeftijden haalbaar kan zijn op één namiddag.

We hebben bij de uitwerking van deze scenario's rekening gehouden met verschillende soorten piste indelingen die bestaan. 
Dit zijn uiteraard enkel voorbeelden en is er geen enkele verplichting om één van deze scenario's over te nemen voor de eigen organisatie. Elke vereniging kan en mag zijn eigen programma en uurrooster op basis van de eigen mogelijkheden aanpassen.

Wil je graag je planning laten nakijken op haalbaarheid dan mag je dit altijd doorsturen naar Liesl, liesl@atletiek.be 

logosportvlaanderen-partnersport-vlaanderen-sponsorlogoworld-athletics-lockup-grad-charcoal-cmyk-member-federation-1logo-eaa