06/08

WK Londen: Thiam terug aan de leiding, Art naar finale

belgaimage-125018456-full

Arnaud Art.

Nafi Thiam begint vanavond met een comfortabele voorsprong aan de afsluitende 800m. Zowel het verspringen als het speerwerpen waren heel goed. Hanne Maudens blijft wat onder haar beste niveau, maar kan de schade nog wel beperken. Met polsstokspringer Arnaud Art/FCHA heeft België nu ook zijn eerste finalist.

Nafi Thiam/RFCL begon met 6m20 in de verspringbak, maar kon zich nadien nog twee keer verbeteren. Ze landde uiteindelijk pas na 6m57, één centimeter verder dan in Götzis en goed voor alweer een nieuwe zege. Toen ging ze al terug aan de leiding, maar de voorsprong op de Duitse Schäfer was nog erg nipt. Dat was na het speerwerpen wel even anders.

Nafi begon met twee redelijke worpen van net onder de 50 meter, maar bij haar laatste poging kwam er nog 53m93 uit. Presteren wanneer het nodig is moet je haar echt niet meer leren. De succesvolle ochtendsessie bracht haar niet zomaar aan de leiding, maar leverde haar zelfs een bonus van 172 punten op de Duitse Schäfer op. Ze mag een kleine twaalf seconden prijsgeven in de 800 meter.

Hanne Maudens/VS lijkt haar draai niet helemaal te vinden in Londen. Een 20-jarige kunnen we dat zonder problemen vergeven. In het verspringen deed ze met 6m15 voor haar doen niet goed, maar het blijf voor een zevenkampster wel een mooie afstand. Door ondanks een minder gevoel toch nog een zeker niveau te presteren en door te zetten schuift Hanne plekje per plekje op. Dat gold ook tijdens het speerwerpen, waar ze een opnieuw licht ontgoochelende 25m44 noteerde. Ze begint als nummer 25 aan de 800m.

Arnaud Art/FCHA maakte een geweldige indruk in de kwalificaties van het polsstokspringen. Hij was een van de enige vier atleten die foutloos bleven tot 5m60, en toonde zo zich heel goed te kunnen aanpassen aan de wind die velen parten speelde. Misschien was het alsnog die wind die hem belette om over 5m70 te wippen, maar zijn foutloze parcours voorheen volstond voor de finale. Hij eindigde als negende, terwijl de beste twaalf naar de finale op dinsdag mochten. Arnaud is zo de eerste Belgische finalist op dit WK, en gaf de indruk in staat te zijn tot minstens top acht. Iets om naar uit te kijken.