12/07

WK Juniores: indrukwekkende steeple van Van De Velde

vdvelde-reeks

Tim Van De Velde liep ontspannen richting finale van de steeple. De Duffelnaar maakte een hele sterke indruk.

Tim Van de Velde heeft zich - zoals verwacht - kunnen verzekeren van een finaleplaats in de 3000m steeple. Van de Velde liep een attente koers in de tweede van twee (hele vroege) kwalificatierondes. Hij ging als derde de laatste ronde, terwijl een plaats bij de beste vijf automatisch recht gaf op een finaleplaats.

Net na de laatste balk hield onze landgenoot wijselijk in. Hij maande zijn concurrenten Trung Nguyen uit Vietnam en Denis Cherotich uit Oeganda aan om hetzelfde te doen, maar zij begrepen de move van Van de Velde niet. Het werd een vijfde plaats voor de Belg in een degelijke chrono van 8’52”78. Zijn PR van 8’49”89 gaat ongetwijfeld voor de bijl in de finale van zondag.

“Het voelde heel vlot aan. Het was mijn eerste keer dat ik van start ging in een race waarin we meteen over een balk moesten omdat de waterbak aan de buitenkant van de piste staat. Dat was even stressen, maar na een snelle eerste ronde ontstond er direct afscheiding. Vervolgens was het een kwestie van gefocust te lopen. Bij het ingaan van de laatste ronde voelde ik dat het binnen was. Ik heb me dan ook ingehouden in de laatste rechte lijn, om zeker geen krachten te verspillen met het oog op de finale. Ik droom van een plaats bij de beste vijf, maar nog belangrijker is om een snelle tijd te lopen. Een tijd in de buurt van 8’40" zou héél mooi zijn. Het EK in Berlijn komt op die manier in de buurt, maar dat is geen doel op zich. Nu ga ik goed rusten en de races van de andere Belgen aandachtig volgen,” vertelde een sterk ogende Van de Velde.
Ter info: het nationaal record staat op naam van Elie Aubertin. De Luxemburger liep 41 jaar geleden 8'41"5, ook in Scandinavië, maar dan in Oslo.
Bekijk hier het Belgisch overzicht van Tampere.