24/09

WK Doha: Thomas Van der Plaetsen zag laatste rechte lijn verstoord door blessure

vdp

Thomas Van der Plaetsen.

Thomas Van der Plaetsen had gehoopt om eindelijk nog eens zorgenvrij naar een groot toernooi toe te leven, maar dat lukte niet. Een blessure die vertrok vanuit de hamstring en uitstraalde naar heup en rug hield hem de voorbije weken aan de kant. Het lijkt allemaal net op tijd in orde te komen, en de tienkamper ziet nog altijd mogelijkheden voor een mooi resultaat in Doha.

Midden augustus moest Thomas Van der Plaetsen/DEIN de strijd staken tijdens de driekamp op de Diamond League in Parijs. Hij stopte uit voorzorg, en veel leek er toen nog niet aan de hand. “Het leek op dat moment om een erg lichte blessure te gaan, en tegen het BK was ik al min of meer hersteld”, vertelt Thomas vanuit Zuid-Afrika. “Maar daarna kreeg ik opnieuw meer last aan de hamstring, en vooral aan een zenuw die van daaruit langs de rug loopt. Na mijn afreis naar Zuid-Afrika werd het nog erger. Ik kon nog nauwelijks op mijn zij liggen.” 

Veel trainingen in functie van het WK in Doha moesten geschrapt of op zijn minst aangepast worden. “De laatste weken zijn allesbehalve ideaal geweest, maar stilaan lijkt alles nu toch in zijn plooi te vallen. Het is heel fel aftasten geweest op training: hoe reageert mijn lichaam op welke prikkel? Voorlopig goed. Eergisteren deed ik nog een 400 metertraining waarbij ik voluit ging. Nu moet ik alleen nog maximale spurt en voluit verspringen toevoegen. Hopelijk lukt dat de komende dagen.”

De blessure heeft bij Thomas - hoe kan het ook anders zo kort voor Doha- voor twijfels gezorgd. “Ik heb schrik gehad dat het niet op tijd in orde ging komen voor het WK. Het was met een bang hartje, maar zoals het er nu naar uitziet, geraak ik net op tijd klaar. Het is een vervelende situatie. Ik had gehoopt om eindelijk nog eens een ideale voorbereiding te hebben.”

Behalve twijfel was er ook de nodige frustratie. “Als je een paar weken voor een WK alleen in de zetel mag liggen, is het een hele opgave om de mentale rust te bewaren. Ik zat daar in mijn zetel niets te doen en zag de dagen wegtikken tot het WK. Het enige wat ik kon doen, was oplossingen zoeken om toch nog klaar te geraken, en daar heb ik geprobeerd om mij op te focussen.”

Ondanks alles ziet Thomas nog altijd mogelijkheden om in Doha een goeie tienkamp neer te zetten. “In de werpnummers heb ik vertrouwen, hoog- en polsstokspringen ook. Mijn werpresultaten zijn op training nog beter dan voor Talence. Daaruit leid ik af dat mijn lichaam ondanks de blessure in vorm is. De enige uitdaging is momenteel gezond in Doha geraken. Cruciaal worden de eerste twee nummers, de 100 meter en het verspringen, waar de belasting het grootst is. Overleef ik die, dan ben ik vertrokken.”