21/09

Na mentaal lastig jaar hoopt Thomas Van der Plaetsen in Talence op stap richting Parijs

thomas-van-der-plaetsen

Thomas Van der Plaetsen.

Drie Belgen komend weekend bij de prestigieuze Decastar in Talence: Jente Hauttekeete, Niels Pittomvils en Thomas Van der Plaetsen. Die laatste had het naar eigen zeggen moeilijk om zijn vorm nog tot eind september te rekken, en toch hoopt hij in Frankrijk een stap te zetten richting olympische kwalificatie via de World Rankings.

Drie keer is Thomas Van der Plaetsen/DEIN deze zomer aan de start gekomen van een tienkamp, één keer bereikte hij ook de finish. In Ratingen scoorde hij in juni een mooie 8.233 punten. Komend weekend volgt in Talence tienkamp nummer vier. “Het is een lange zomer geweest”, vertelt de tienkamper. “Het voelt alsof het seizoen maar blijft aanslepen. Ik ben blessurevrij en dat geeft mogelijkheden, maar ik voel wel dat het lang was om mijn vorm aan te houden.”

Wat zijn dan de ambities komend weekend? “Eigenlijk had ik liever rust genomen, vooral mentaal, maar uiteindelijk bleek het slimmer om naar Talence te komen”, legt Thomas uit. “Het zal niet mijn allerbeste tienkamp worden, maar ik kom ook niet voor 8.000 punten. Als alles technisch wat in de plooi valt, hoop ik op 8.200. Op de World Ranking geraken zou al een eerste succes zijn, en er meteen een mooie positie bemachtigen zou nog beter zijn.”

Misschien komt er ook een wedstrijd in de wedstrijd tussen de Belgen, met ook nog Jente Hauttekeete/KAAG en Niels Pittomvils/VAC in actie? “Ik denk niet dat er een gigantische interne competitie is”, zegt Thomas daarover. “Maar een beetje gezonde strijd lijkt me wel goed en logisch. Jente zal als jonge gast heel graag de vaste waarden willen kloppen.”

Grote leegte

Talence vormt voor Thomas de afsluiter van een erg moeilijk jaar. “Het was persoonlijk een heel zwaar jaar met het verlies van een goede vriend en het stopzetten van mijn profcontract”, legt hij uit. “Daar kwam dan nog bij dat ik naast het WK heb gegrepen, en dat zorgt toch voor een grote leegte in het jaar. Zonder groot toernooi in de agenda vraag je je plots af waarvoor je het eigenlijk nog doet. Mentale vermoeidheid heeft mijn hele zomer overheerst. Het systeem met de World Rankings heeft niet in mijn voordeel gespeeld, want vroeger greep je met 8.233 punten nooit naast het WK.”

Aan zijn 8.233 punten in Ratingen hield de Europese kampioen van 2016 helaas allesbehalve een bevredigend gevoel over. “Ik was er eigenlijk helemaal niets mee en het voelde wat uitzichtloos”, legt Thomas uit. “Zonder WK en zonder zekerheid over de Spelen kan ik moeilijk naar sponsors stappen. Hopelijk gaat World Athletics ooit eens naar de atleten luisteren om het kwalificatiesysteem bij te sturen. Voor de jongeren is dit nog vervelender dan voor mij, want ik heb tenminste al een mooie carrière achter mij. Maar zo’n Jente Hauttekeete had eigenlijk altijd naar het WK moeten gaan, en daar de nodige ervaring opdoen en sponsors binnenhalen.”

Afsluiten doet Thomas alsnog op een positieve noot. “Ik ben blessurevrij en zit met een goeie basis voor volgend jaar. Dat geeft hoop. Indoor levert weinig punten op, dus waarschijnlijk doe ik geen meerkamp in zaal, en focus ik mij meteen op het EK outdoor in Rome, waarvoor ik gelukkig al geplaatst ben. Daar kan ik dan hopelijk mijn olympische selectie definitief veiligstellen”, besluit de tienkamper.