07/07

Thomas Van der Plaetsen mikt in Tokio op top 8

vdp

Thomas Van der Plaetsen.

We zijn op minder dan een maand van de olympische tienkamp, op 4 en 5 augustus in Tokio, aanbeland. Thomas Van der Plaetsen liet eind mei in Götzis al zien dat hij beter dan ooit is, en hoopt straks in Japan zijn achtste plaats van in Rio te evenaren. Een laatste onderhoud met onze beste tienkamper voor de Olympische Spelen.

“Götzis is goed verteerd”, zegt Thomas Van der Plaetsen/DEIN. “De eerste weken nadien heb ik het heel rustig aan gedaan. Mijn vorm was toch goed, dat moest ik gewoon zo proberen te houden. Op de Europabeker in Roemenië voelde ik voor het eerst dat mijn lichaam de tienkamp goed verteerd had. Daar heb ik met plezier kunnen vaststellen dat ik zelfs in een slechte dag 7m66 haal in het verspringen.”

De rustperiode is ondertussen achter de rug, maar echt loeihard trainen doet Thomas nog altijd niet. “Het is nu vooral de technische nummers verfijnen. Mijn werpnummers wil ik nog meer op orde zetten en in de spurt en de horden wil ik de vinnigheid er in houden. Ondertussen werk ik ook aan de overgangen tussen de nummers, want in Götzis heb ik ervaren dat sommige spieren nog wat tegenpruttelden bij de opeenvolging van disciplines.”

Op 17 juli reist de tienkamper af naar Japan. “Ik zal er bijna drie weken zijn voor mijn wedstrijd, waarvan ongeveer één week van degelijke training. Ik zal er vooral wat wedstrijdsimulaties afwerken, onder meer voor de 400 en de 1.500 meter. Uit Rio heb ik onthouden dat ik vooral rustig moet blijven. Toen zat er maar een dikke maand tussen het EK, dat ik won, en de Spelen, en ik was bezorgd over mijn herstel. Maar uiteindelijk kwam het in orde. Het is zaak om uitgerust aan de start te komen. Dus nu nog zwaar willen doorpushen op training, zou een grote fout zijn.”

Na Götzis gaf Thomas zelf al aan dat heel blijven zijn grootste opdracht zou worden tussen eind mei en begin augustus. Dat lijkt meer dan aardig te lukken. “Ik ga hout vasthouden terwijl ik dit zeg, maar momenteel ben ik zo goed als blessurevrij, op de kleine pijntjes na die iedere tienkamper heeft. Als ik functioneel aan de start kom in Tokio, zijn er mogelijkheden, daar blijf ik bij.”

Het doel ligt bij het evenaren van zijn achtste plaats van in Rio in 2016. “Dat is de bedoeling, maar het niveau ligt hoger dan ooit. Het zal niet makkelijk worden. Met mijn 8.430 punten sta ik niet eens in de top tien. Dat is ongezien. Ik wil mijn persoonlijk record graag nog eens aanscherpen, en dat zal ook nodig zijn. Als alles samenvalt, en die kans bestaat maar dat is verre van evident, zie ik mij stevig boven de 8.500 punten uitkomen. In dat geval doe je mee voor top vijf”, besluit Thomas.