25/09

WK Doha: Philip Milanov wil moeilijk seizoen afsluiten met finaleplaats

philmila

Philip Milanov.

In 2015 was Philip Milanov nog goed voor WK-zilver in Peking, maar dit jaar zou een finaleplaats in Doha een groot succes zijn. De discuswerper heeft namelijk niet zijn makkelijkste seizoen achter de rug, mede door een blessure in de voorbereiding. Hij is zich ervan bewust dat hij in de loop van het seizoen een paar dingen ongelukkig heeft aangepakt.

“Veel verwachtingen heb ik niet. Mijn seizoen is niet goed, de rest is wel in vorm”, opent Philip Milanov/VAC zijn WK-vooruitblik met klare taal. “Er gooiden al 20 mannen voorbij de 66 meter. Mijn enige doel is de kwalificaties overleven. Daarvoor zal minstens 64 meter nodig zijn.”

Ondanks zijn plaats helemaal achterin op de startlijst mikt Philip dus toch op een finaleplaats. Zo miniem zijn ambities dus ook niet, al beseft hij goed dat die finale halen een hele klus wordt. “Ik ben niet in topvorm. In zo’n kwalificaties heb je maar drie kansen in plaats van zes, dus het is niet evident dat ik 64 meter haal. Op de vorige wedstrijden haalde ik die afstand pas bij de vijfde of zesde poging. Als ik mijn techniek in orde krijg, moet het lukken. Dat was mijn probleem dit seizoen: ik heb aan die techniek zitten sleutelen, maar eigenlijk moet je trouw blijven aan je natuurlijke manier van werpen.”

Met het sleutelen aan zijn techniek heeft Philip een eerste punt aangeraakt om zijn mindere seizoen te verklaren, en er is nog een tweede puntje dat hij zichzelf met terugwerkende kracht kwalijk neemt. “Achteraf gezien heb ik te veel wedstrijden gedaan. Veel te veel. Elke week was ik aan het jagen op die limiet, uit pure paniek omdat ik nog nooit zo veel last had om een minimum te halen.”

Voor we hier concluderen dat het een seizoen in mineur was, moeten we natuurlijk wel nog de grootste afspraak van het seizoen afwachten. Philip ziet nog mogelijkheden in Doha. “Na de Memorial Van Damme heb ik nog een paar weken keihard doorgetraind, met onder andere stevig powerwerk. Mentaal ben ik gelukkig nog fris. In de dagen dat beslist zou worden of ik opgevist zou worden, was ik heel nerveus. Maar nu ik mag deelnemen, is er een druk weggevallen. Misschien kan ik zonder die druk nog verrassend goed presteren.”