01/09

Philip Milanov, zevende op Urban Memorial, wijt minder seizoen aan schrik om fouten te maken

milanov-philip-2021-brussel-urbanmvd-belga

Philip Milanov in het Terkamerenbos in Brussel

Philip Milanov eindigde vandaag als zevende bij de Allianz Urban Memorial in het Terkamerenbos in Brussel. Zijn prestatie was met 63m01 in de lijn van zijn seizoen. De nationale recordhouder haalde nooit zijn topniveau en schrijft dat vooral aan mentale issues toe.

“Dit was min of meer wat ik verwacht had”, vertelde Philip Milanov/VAC na afloop. “Het was een beetje zoeken omdat de ring glad was, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik ben gematigd tevreden met dit resultaat, al tonen mijn trainingen dat ik meer dan 65 meter zou moeten aankunnen. Ik zit met schrik om fouten te maken, dat is al heel het seizoen een probleem. Het is vooral een mentale kwestie.”

De nationale recordhouder weet inmiddels wel waar het tijdens dit mindere prestatiejaar aan schorde. “Dit seizoen heb ik geen enkele keer het niveau gehaald waar ik op gehoopt had. Iedereen heeft zijn ups-and-downs, al ging het op training echt goed. Daar gooide ik voorbij de 67 meter, maar in wedstrijdomstandigheden liep het mis op mentaal vlak. En daarnaast heb ik iets te veel proberen aanpassen en uitproberen met mijn techniek. Ik was wat in de war daardoor.”

Leuk is het niet, nooit in de buurt van je persoonlijk record komen. “Het is wel frustrerend dat ik niet laat zien wat ik zou moeten kunnen op basis van mijn trainingen. Uiteindelijk ben ik er, in de loop van het seizoen, wel aan gewend geraakt. Ondertussen maak ik er mij niet druk meer in.” Met oog op volgend seizoen blijft hij geloven in eigen kunnen, zonder zich nog aan grote uitspraken te wagen. “Over de 65 meter gooien moet er toch zeker inzitten volgend jaar. Of ik nog 67 meter aankan, dat durf ik niet goed te zeggen”, besluit Philip.

Het seizoen van de discusspecialist is overigens nog niet afgelopen. Hij werkt nog een wedstrijd in Deinze af. De winst tijdens de Allianz Urban Memorial Van Damme was voor de Zweedse Olympische kampioen Daniel Stahl met 69m31 uit zijn eerste beurt. De beste drie kregen nog een extra poging om te bepalen wie de wint mocht opstrijken. Daarin was Stahl opnieuw de beste met 67m01. Bij de vrouwen was de Cubaanse Yaimé Perez de beste met 66m47 en tijdens de 'Final 3' kwam ze ook het verst met 63m41.