07/05

European Throwing Cup: vooruitblik

-d4s9060-00001

Timothy Herman tijdens de micromeeting in Oordegem eind april

De beste werpers uit alle Europese windstreken verzamelen dit weekend in het Kroatische Split voor de European Throwing Cup. De Belgische kleuren worden verdedigd door vier werpers, met Philip Milanov (discus), Vanessa Sterckendries (hamer), Timothy Herman (speer) en Matthias Quintelier (kogel). De stevige concurrentie in Split stuwt hen hopelijk naar knappe prestaties.

Herman tegen Vetter

Op zaterdag 8 mei komen Matthias Quintelier/LYRA en Timothy Herman/ACME in actie. Afgelopen zomer scherpte Quintelier zijn pr in het kogelstoten aan tot 18m24. Met maar liefst twaalf van de tweeëntwintig deelnemers die dit seizoen al voorbij de 20 meter hebben gestoten is de concurrentie niet mals. Het wordt bovendien de eerste wedstrijd in 2021 voor Quintelier, maar gezien zijn vooruitgang van vorig jaar en de stevige concurrentie kan hij weleens sterk uitpakken.

Voor Herman wordt het zijn tweede wedstrijd van het seizoen, nadat hij twee weken geleden opende tijdens de micromeeting in Oordegem. Herman liet de speer toen landen na 78m07. In Split krijgt hij eveneens stevige concurrentie met onder meer Johannes Vetter. De Duitser kwam dit seizoen ook al een keer in actie en wierp maar liefst 91m50.

Milanov op zoek naar 65 meter

Op zondag komen opnieuw twee Belgen in actie met Philip Milanov/VAC en Vanessa Sterckendries/OEH. Milanov was ook van de partij op de micromeeting in Oordegem en wierp toen 63m81. Hij was toen nog op zoek naar het juiste ritme in de ring met vier ongeldige worpen als gevolg. Bij een aantal van die worpen landde de discus in de buurt van de 65 meter, waardoor Milanov zondag op zoek gaat naar een geldige worp in de buurt van die 65 meter. De sterkste concurrentie komt wellicht uit Roemeense hoek met Alin Alexandru Firfirica. De nummer vier van het WK in Doha wierp dit seizoen al 65m43 en heeft een pr van 67m32, amper zes centimeter meer dan Milanov.

Vorig jaar verbeterde Vanessa Sterckendries drie keer het Belgisch record hamerslingeren. Haar beste worp staat momenteel op 69m91. Dit seizoen kwam ze in Lille al tot 67m53, haar beste opener ooit. In Split wil ze haar progressie ongetwijfeld verder doortrekken. In het gezelschap van de Poolse wereldrecordhoudster Anita Wlodarczyk en de Française Alexandra Tavernier, die de Europese jaarranglijst aanvoert met 75m38, wordt het alvast een hoogstaande competitie.

Het volledige deelnemersveld aan de European Throwing Cup vind je hier terug. Het tijdsschema vind je hier terug en de wedstrijden kan je dit weekend volgen via de livestream.