29/09

WK dag 2: Finaletickets voor Broeders en gemengde 4x400m

broeders

Ben Broeders op weg naar de WK-finale.

De tweede dag van het WK in Doha heeft opnieuw twee Belgische finaleplaatsen opgeleverd, nadat ook op de eerste dag al twee finaletickets werden versierd. Wat een ritme! Op zaterdag waren het Ben Broeders in het polsstokspringen en de nationale gemengde 4x400 meterploeg – met Belgisch record - die zich voor hun respectievelijke finales plaatsten.

De tweede dag begon niet echt in stijl voor onze landgenoten. Philip Milanov/VAC ontgoochelde met een 29ste plaats in het discuswerpen, nadat hij twee jaar geleden nog zilver veroverde op het WK. Het was bekend dat hij dit seizoen nooit zijn beste vorm vond, maar dat hij niet verder zou komen dan 60m24 was toch niet ingecalculeerd.

Ben Broeders/DCLA verging het stukken beter, al had hij heel even nodig om zijn ritme te vinden. Op zijn aanvangshoogte, 5m45, miste hij één keer, maar klaarde daarna vlotjes de klus. Ook op 5m60 was er eerst een missertje, maar Ben bewaarde altijd de kalmte. Voor een grote Q was er 5m75 nodig, maar toen hij over 5m70 wipte bij zijn eerste beurt, begon het er héél goed uit te zien. Uiteindelijk bleek het ook voldoende, want er geraakten niet veel concurrenten over 5m75. Ben overigens ook niet, maar hij staat op zijn eerste WK wel mooi in de finale.

Er was ook een primeur op de tweede dag: de intrede van de gemengde 4x400 meter op het WK. Robin Vanderbemden/SER deed het als startloper prima en wisselde Camille Laus/RCB in derde positie af. Camille had even een terugval, maar na een geweldige laatste rechte lijn gaf ze het stokje als tweede door aan Imke Vervaet/RCG. Zij heeft geen ervaring op het grote toneel, liet zich in haar eerste bocht wat wegdrummen, maar deed het voorts prima om uiteindelijk als vierde te wisselen. Dylan Borlée/RCB moest nog één plaats opschuiven om de rechtstreekes kwalificatie veilig te stellen en slaagde daar al snel in, maar was op het einde iets te zeker en liet zich al uitbollend nog passeren. Een vierde plaats was het verdict, maar de 3:16.16 was voldoende om als achtste door te stoten met de verliezen tijden. Finale, olympische kwalificatie en een Belgisch record erbovenop!

Bekijk hier het Belgische overzicht van het WK in Doha.