02/08

Wim Vandeven ziet Hanne Maudens ook in coronatijd stappen maken

vandeven-jasper-jacobs

Wim Vandeven.

In het begin van de lockdown liep het allemaal wat moeilijk, zeker op motivationeel vlak. Maar uiteindelijk heeft Wim Vandeven er met Hanne Maudens/VS een mooie trainingsperiode opzitten. Op het BK in Brussel moet blijken of ze de progressie al naar competitie kan vertalen.

"Onzekerheid, en die is er nog steeds, maakt dit een lastig seizoen", zegt Wim Vandeven. "Vooral in het begin was het niet makkelijk om te dealen met de situatie. Daarom heb ik Hanne voorgesteld om een break te nemen alsof het seizoen gedaan was. Die pauze heeft drie à vier weken geduurd. Hanne bleef lichtjes in beweging, maar we trainden niet meer door. Er was tijd om te herbronnen. Je moet de knop kunnen omdraaien, en uiteindelijk hebben we hernomen met de focus op een kort seizoen in deze periode."

Toen Wim en Hanne hernamen, was al duidelijk dat het geen seizoen zoals alle anderen zou worden. "Als er geen uitzicht is op wedstrijden, moet je op het grotere plaatje focussen. Het was reframen met de vraag: hoe gaan we hier sterker uitkomen? Gelukkig hebben we relatief normaal kunnen trainen. Uiteindelijk konden we zelfs weer doelen stellen, al zijn er daar ondertussen weer enkele van weggevallen. Het korte seizoen gaf ons alvast de nodige drive om alle trainingen weer op volle kracht af te werken."

Ondanks de moeizame omstandigheden is Hanne de afgelopen maanden uiteindelijk goed doorgekomen. "Ze staat weer een niveautje hoger. Ze staat nog helemaal aan het begin van haar carrière, dan moet je de tijd die je krijgt gebruiken om beter te worden. Het is dus een intensieve trainingsperiode geworden. Ik heb geprobeerd om het seizoen zo normaal mogelijk te doen lijken met een opbouw en momenteel heel specifiek werk, ook al is het alleen maar richting het BK."

Op het BK over twee weken opteert Hanne voor de zevenkamp. "Niet om een specifieke score neer te zetten, want resultaten tellen in deze periode toch nergens voor mee, maar wel om te kijken waar we staan. Door voor de zevenkamp te kiezen hebben we alle vliegen in één klap. Het zal kijken worden of ze de progressie van op training meteen in competitie kan omzetten. We hebben wat nieuwe technieken ingevoerd, nu kijken of ze die ook al standvastig kan hanteren. De kleine testjes die we al achter de rug hebben, zijn alvast zeer hoopvol."

Ondertussen traint de zevenkampster anderhalf jaar onder Wim. "De dingen die ik wil implementeren vragen tijd, en zullen ook nog veel tijd vragen. We zetten stappen, maar het is eerder een verhaal van vele jaren dan van maanden. Vorige week hebben we wel haar hoogspringen kunnen testen op verlengde aanloop, die biedt mogelijkheden. Kogel en speer gaan ook steeds beter. De stappen komen er wel, tegen Parijs 2024 moet ze op haar sterkst zijn."

Als het coronavirus het toelaat heeft Hanne behalve het BK ook wat losse meetings op haar programma staan. Volgend weekend in principe in Sint-Niklaas en Brussel, na het BK volgen er nog een drietal.