01/09

Hanne Maudens voelt zich goed en hoopt op deelname AG Memorial Van Damme

maudens-hanne-eku23-podium

Hanne Maudens.

De laatste weken maakte Hanne Maudens indruk met sterke chrono's over 400 en 800 meter. In de loopnummers zit het duidelijk snor. De zevenkampster voelt dat er nog meer inzit en hoopt daarom op deelname aan de 400m tijdens de AG Memorial Van Damme.

Haar BK zevenkamp sloot Hanne Maudens/VS een tiental dagen geleden af met een indrukwekkende solo over 800m, die leidde naar een persoonlijk record van 2'06"31. "Ik wist dat het erin zat en ben gewoon alleen vertrokken, ik zou wel zien waar ik strandde", blikt Hanne terug. "Na een goeie 200m en 800m wist ik dat er in de 400m ook iets moest inzetten, dus heb ik gezegd tegen Wim (Vandeven, haar coach, nvdr.) dat ik het wilde proberen." In Lokeren snelde ze zowaar naar 53"78. Straf. "Daarmee was ik heel blij, maar het kan sneller. Zo'n 400m is lastig in te delen als je het niet gewoon bent en er stond enorm veel wind."

Met het niveau dat Hanne de laatste weken haalde over 400 en 800m, zou je bijna gaan denken dat ze een specialiste is van die afstanden. "Het was nochtans gewoon voor de fun, die 400m. Ik had die ooit eens gelopen in het voorprogramma van de Memorial Van Damme, en wilde het nog eens proberen. We trainen er niet zo veel op, maar doen wel veel aeroob basiswerk en af en toe wat anaerobe prikkels. Ik kan van nature makkelijk in het rood gaan, en dat geheel zal maken dat ik redelijk geschikt ben voor die 400m. Het kan leuk zijn om mij er binnen een paar jaar even op te richten, want ik wil wel eens weten waar ik dan uitkom."

Momenteel voelt de zevenkampster zich dus uitstekend, maar dat was aan het begin van de corona-episode wel even anders. "Het werd mij allemaal te veel. In januari had ik afgezien door de combinatie van examens en trainingen, het was alleen maar trainen en studeren. Ik had ook moeite met het toepassen van de technieken. Vervolgens viel het BK indoor stevig tegen, en even later vielen de Spelen weg. Dat was moeilijk. Mentaal had ik nood aan rust, en die heb ik ook gekregen. Na vier weken pauze ben ik met een fris gevoel weer aan de slag gegaan."

Hanne begon toe te werken naar het BK zevenkamp, waar ze 6.167 punten liet optekenen. "Op de horden liep ik met 14"02 mijn snelste opener ooit, de werpnummers waren ook in orde. Ik moet mijn technieken nog wat meer leren los te laten in competitie. Hoog loopt op training al goed, maar in wedstrijd nog niet. Bij verspringen wordt mijn aanloop stilaan stabieler en in de 200m heb ik meer tegenstand en meewind nodig", vat ze de tweedaagse samen.

In principe zou het seizoen van Hanne momenteel al afgerond zijn, maar ze hoopt vrijdag nog in actie te komen tijdens de AG Memorial Van Damme in de 400m. "Ik hoop er wel op, maar ik wacht nog op bevestiging. Op die piste en met sterke tegenstand nog een 400m afwerken, dat zou leuk zijn. De 400m op de Memorial is waar het allemaal een beetje begonnen is, dus het zou mooi zijn om er nu in het hoofdprogramma te mogen lopen." Nadien neemt Hanne drie à vier weken rust om vervolgens aan haar voorbereiding op het olympisch jaar 2021 te beginnen.