23/09

Hanne Maudens stapt over naar 800 meter: "Energie steken in iets wat ik leuk vind"

maudens-hanne-eku23-podium

Hanne Maudens.

Zeg niet langer zevenkampster Hanne Maudens, maar wel 800 meterloopster Hanne Maudens. De Oost-Vlaamse maakte vandaag een bijzonder opmerkelijke carrièreswitch bekend.

De beslissing komt er na een lange voorgeschiedenis van pijn en frustraties, waarover Hanne een emotionele blogpost schreef. Die kan u hier teruglezen. Hanne Maudens/VS gaf ons nog wat meer uitleg bij haar beslissing. "Ergens is het moeilijk afscheid nemen van de zevenkamp omdat ik er mooi in gepresteerd heb, maar ik heb geen enkele moeite met het idee dat ik misschien niet op de Olympische Spelen in Tokio geraak", zegt ze. "De kans dat ik de Spelen haal is kleiner geworden, maar ik kan eindelijk mijn energie steken in iets wat ik leuk vind. Op termijn denk ik dat daarom mijn kans op succes groter wordt."

De 800 meter wordt de hoofdfocus, de 400 meter neemt ze erbij. Haar nieuwe coach is Tim Moriau. "Voor een 800 meter heb je ook snelle 400m nodig, en dat zal voor wat afwisseling zorgen. Het lijkt me realistischer voor mij om mondiaal te scoren in de 800m, want voor de 400m mis ik wat basissnelheid."

Het moeilijkste was voor Hanne om de beslissing kenbaar te maken aan haar omgeving, onder meer coach Wim Vandeven. "Mijn beslissing aan Wim vertellen was niet makkelijk, maar uiteindelijk zei hij dat ik moet doen wat mij gelukkig maakt. Het moeilijkste waren mijn ouders. Zij ondersteunen mijn meerkampverhaal al heel mijn leven, ook financieel, en zagen mij al in Tokio staan als zevenkampster."

Hanne zag de laatste jaren veel af, onder meer door pijn aan haar scheenbeen, maar durfde daar nooit iemand over te vertellen. "Eerst omdat ik het EK in Berlijn nog wilde halen. Daarna ging ik bij Wim Vandeven trainen, en bij een nieuwe coach wilde ik ook niet direct met een probleem komen aanzetten. Ik bleef maar verder gaan, maar uiteindelijk liep het mis en werd alles mij te veel. Het was ook voor Wim schrikken toen ik hem er eindelijk over inlichtte een jaar geleden, maar hij kon het ook plaatsen. Hij weet dat ik ervoor ga en was niet boos op mij."

Afgelopen winter kwam alles samen: frustraties op training, de pijn, zware studies en tegenvallende sportieve resultaten. "Van februari tot mei heb ik het enorm moeilijk gehad. Een depressie is volgens mij de beste beschrijving, al heb ik wat schrik om dat woord te gebruiken. Ondertussen is het meeste verwerkt en voel ik me beter."

Hanne hoopt dat er door haar verhaal ook een boodschap blijft hangen. "Als je pijn voelt, moet je dat zeggen, ook al heb je grote doelen. Dat is één. Je moet ook je hart volgen en niet altijd anderen willen plezieren, daar ga je op den duur aan ten onder. En dan is er nog voeding. Je moet je altijd goed in je vel blijven voelen en je vooral niet uithongeren, dan ga je tegen de grond. Ik heb mij gelukkig kunnen herpakken, maar het had slechter kunnen aflopen en ik wil anderen daarvoor waarschuwen."