27/10

Ward Van der Kelen zonder problemen naar nationale titel halve marathon

pa277600

Stijn Fincioen leidt de debatten na kilometer zes. Ward Van Der Kelen (links) volgt probleemloos. Benoit Päques, Kevin Verluyten en Filip Vercruysse klampen aan.

Ward Van Der Kelen/EA heeft in een fris, maar droog, Herve zijn favorietenrol waargemaakt tijdens het BK halve marathon. De Vlaamse kampioen over dezelfde afstand woog met succes zijn metgezellen in het laatste kwart van de koers.

Die medevluchters waren Stijn Fincioen/AVMO, Benoit Pâques/RFCL, Kevin Verluyten/DCLA en Filip Vercruysse/FLAC.  Dat kopgroepje van vijf was al heel snel na de start tot stand gekomen en bleef op het loodzware parcours lange tijd samen. De scherpe afdalingen en stevige heuvels die in één lange lus moesten afgehaspeld worden, maanden aan tot voorzichtigheid en het nastreven van een scherpe chrono werd dan ook al heel snel opzij geschoven. Stijn Fincioen bond na kilometer 17 de kat de bel aan en dat werd Filip Vercruysse fataal. Toen Ward Van Der Kelen het tempo verder aanzwengelde, begaf ook Kevin Verluyten en meteen was het podiumtrio gekend. Benoit Pâques, de enige Waal in de spits, werd het volgende slachtoffer van Van Der Kelens eindrush. Stijn Fincioen kon het langst aanklampen en de West-Vlaamse master hield er naast hele stijve spieren ook het zilver aan over. Winnaar Ward Van Der Kelen kreeg na zijn triomftocht overigens weinig tijd voor bijkomende uitleg  en recuperatie: hij werd dadelijk opgeëist door de dopingcontroleurs.

Bij de vrouwen was er niks te beginnen tegen de Brusselse Sophie Hardy/RCB. De frêle 29-jarige lange afstandspecialiste overklaste de tegenstand en schoof in het spoor van betere mannelijke masters naar haar eerste nationale titel ooit. Hardy finishte ook al eens derde bij het BK 10 kilometer in Lokeren, maar bleek toen niet tijdig ingeschreven. Dat foutje had zij deze keer niet gemaakt en liep op die manier gedurende 21 kilometer op een rode loper naar het goud.