16/07

Voorbeschouwing Flanders Cup Memorial Rasschaert

kimeli-isaac-2021-eki-torun-belga-jasper-jacobs-8-min

Robin Hendrix, Isaac Kimeli en hun Franse trainingsgenoot Hugo Hay komen morgen in actie op de 5000m in Ninove

Het Flanders Cup circuit trekt verder doorheen Vlaanderen en houdt op zaterdag 17 juli halt in Ninove voor de 30ste editie van de Memorial Rasschaert. Terwijl de juniores in Tallinn strijden voor Europees eremetaal en onze Olympiërs stilaan vertrekken richting Tokio mogen we dit weekend toch hoogstaande wedstrijden verwachten met enkele Vlaamse elite-atleten, zoals Vanessa Sterckendries, Isaac Kimeli en Robin Hendrix. Met Lisanne De Witte staat ook een absolute Nederlandse topper aan de start.

Goossens wil goede lijn doortrekken

In het hamerslingeren krijgen we wellicht dezelfde top drie zoals de afgelopen jaren in elke grote hamercompetitie op eigen bodem. Vanessa Sterckendries/OEH is de grote favoriete en gaat in Ninove op zoek naar 70 meter. Ilke Lagrou/VAC en Evi Vercruysse/DCLA mogen allicht mee het podium op. In het discuswerpen is Vlaams kampioene Katelijne Lyssens/ROBA de uitgesproken favoriete. Bij de mannen geen Philip Milanov/VAC, maar wel twee Cyprioten met een PR voorbij 60 meter. Ondanks de afwezigheid van Milanov mogen we toch een hoogstaande competitie verwachten. Junior Lars Coene/KAAG liet de afgelopen weken ook al mooie dingen zien en kan zich in Ninove hopelijk andermaal verbeteren.

In het polsstokspringen kijken we opnieuw uit naar Fleur Hooyberghs/ACHL. De afgelopen weken ging Hooyberghs steeds hoger en haar PR staat intussen op 4m10. Op het EKU23 behaalde Zita Goossens/DEIN een vijfde plaats in het hoogspringen met 1m85. In Ninove kan ze haar goede vorm doortrekken en hopelijk opnieuw richting 1m90 springen. Bij de mannen steekt Stan Nijhuis er bovenuit. De Nederlander ging dit seizoen als enige al over twee meter met 2m09 als beste. In het verspringen krijgt Sennah Vanhoeijen/DEIN stevige concurrentie van Laurence Jones uit Luxemburg. Thomas Van der Poel/BRAB, die net als Vanhoeijen deel uitmaakt van het meerkampproject van de federatie, komt ook in actie in de verspringbak. Hij krijgt eveneens stevige buitenlandse concurrentie, want maar liefst drie deelnemers sprongen al verder dan Van der Poel. Navaro doulany Aboikonie uit Suriname voert de inschrijvingen aan met 7m44.

Wat kunnen de Belgen op de sprint

Op de 100m mogen we een mooi duel verwachten tussen de Nederlandse Leonie Van Vliet en de Griekse Maria Gatou. Beide atletes liepen al onder 11”30 en vechten onder elkaar uit wie de winst pakt. De Jamaicaan Anthony Carpenter voert de deelnemerslijst bij de mannen aan met een sterke 10”17. Na Carpenter volgen de Ier Stephen Gaffney en Gaylord Kuba Di-Vita/CABW, beide met 11”44 als beste. Ward Merckx/VAC liep tijdens de reeksen op de Allianz Belgian Championships naar een nieuw PR met 10”57 en pakte een dag later zilver voor Kuba Di-Vita. De twee zullen zaterdag onder elkaar uitmaken wie de beste Belg wordt. Bij de wheelers krijgen we eveneens een sterke line-up met Peter Genyn/PAR en Remi Kizito/WS op 100m als 200m en met Joyce Lefevre/PAR op de 100m. Op de 200m voert Leonie Van Vliet autoritair de deelnemerslijst aan met 23”16 voor Fé Vannerom/DEIN met 24”09. Margo Van Puyvelde/ASVO gaat ook van start op de halve baanronde. Benieuwd waar haar eindschot haar zal brengen in de einduitslag. Bij de mannen krijgen we een stevige line-up met opnieuw Anthony Carpenter als snelste met 20”57 voor een andere Ier Eannan Madden met 20”87 en de Nederlander Solomon Bockarie met 20”90. De tweeling Antoine en Camille Snyders/WACO zijn de snelste Belgen aan de start. Hoewel we Simon Mazebo/RESC en Robin Van Damme/KAAG ook best in de gaten houden. Bockarie en Van Vliet trekken nadien richting Tokio waar ze deelnemen aan de 4x100m voor Nederland.

Nederlanders voeren baanronde aan

Op de 400m krijgen we nog een Nederlandse Olympiër met Lisanne De Witte. Ze krijgt concurrentie van de Duitse Laura Müller, die ook al onder 52 seconden liep. Hanne Maudens/VS gaat in Ninove ook op zoek naar een stevige tijd. Bij de mannen krijgen we ook een Nederlander met de snelste tijd achter zijn naam, Isayah Boers met 45”99 uit 2020. Na Boers volgt de Fransman Muhammad Abdallah Kounta en het Spaanse duo Pau Fradera Miralles en Inigo Perez Urretavizcaya. Vanuit Belgische zijde wordt het uitkijken naar Dylan Owusu/LYRA, die opteert voor een vlakke 400m. Op de baanronde met hindernissen springt vooral de wedstrijd bij de vrouwen er bovenuit. Met vier vrouwen onder 57 seconden, met de Zuid-Afrikaanse Wenda Nel als beste met 54”37, wordt de 400m horden bij de vrouwen een van meest hoogstaande wedstrijden van de dag.

Op 800m krijgen we een reeks stevige buitenlandse namen bovenaan de deelnemerslijsten. Bij de vrouwen voert de Luxemburgse Charline Mathias de deelnemerslijst aan met 2’00”35 voor de Duitse Majtie Kolberg (2’02”58) en de Ierse Katie Kirk (2’02”63). Mariska Parewyck/EA heeft de elfde tijd achter haar naam en gaat in een snelle race op zoek naar een mooie tijd. Bij de mannen komt de Fransman Nasredine Khatis met de snelste tijd achter zijn naam aan de start dankzij 1’45”52, gelopen eerder dit jaar in Nice. Met nog drie mannen onder 1’46”, waaronder de Nederlander Djoao Lobles, de nummer vijf op de 800m tijdens het EKU23, mogen we ons opmaken voor een snelle wedstrijd. De nummer zeven in die 800m finale in Tallinn, Pieter Sisk/DCLA, komt ook aan de start.

Kimeli en Hendrix testen de benen

De Italiaanse Elisa Bortoli (4’12”55) en de Nederlandse Lotte Krause (4’13”64) voeren de deelnemerslijst aan op de 1500m. Sofie Van Accom/ACHL volgt als derde voor twee Nederlandse atletes. Als de hazen goed werk leveren, zit er voor Van Accom een mooie tijd en ereplaats in tussen de sterke buitenlandse concurrentie. Bij de mannen gaan Tarik Moukrime/SER en Stijn Baeten/DCLA tussen alle buitenlandse concurrenten op zoek naar een goede tijd. Met zeven mannen onder 3’40” zal het snel gaan in Ninove.

Tot slot, op de 5000m krijgen een we Belgisch trio aan de start. Robin Hendrix/OEH en Isaac Kimeli/OEH vertrekken binnenkort naar Tokio en testen de benen nog een keer in Ninove. Soufiane Bouchikhi/RFCL moet de Spelen van thuis uit volgen en zal zich maar wat graag laten gelden tussen het Olympische duo van Olympic Essenbeek Halle.

De volledige deelnemerslijsten vind je hier.