22/07

Voorbeschouwing Flanders Cup LYRA

vleminckx-kobe-2021-ifam-belga

Kobe Vleminckx

Op zaterdag 24 juli trekt de Flanders Cup richting Lier voor de Memorial Jos Verstockt Flanders Cup van LYRA. Na Ninove komen enkele buitenlandse en Vlaamse topatleten in actie in Lier. Onder meer Vanessa Sterckendries, Kobe Vleminckx en Tim Van de Velde komen in actie en Elise Mehuys viert op eigen terrein haar comeback.

Vanessa Sterckendries/OEH mag traditiegetrouw de Flanders Cup openen in het hamerslingeren. Ze krijgt stevige Duitse concurrentie met Carolin Paesler (70m99) en Michelle Döpke (64m43). Niet veel later staat het BK AMH 5000m op het programma, waarmee de AMH hun drieluik aan Belgische kampioenschappen afsluiten. Nadien zijn de hordelopers aan zet voor de 400m horden. Bij de mannen steekt de Jamaicaan Malik James-King erbovenuit met 50”18 en bij de vrouwen lijkt de Canadese Kelsey Balkwill ongenaakbaar met 56”34. Toch kijken we uit waar eerstejaars scholiere Zoë Laureys/DUFF zal eindigen. Vorig jaar bracht Laureys het Belgisch record op de 300m horden op haar naam met 42”31. Dit seizoen liet ze al mooie dingen zien op de vlakke 400m, wat haar een selectie voor het EKU20 op de 4x400m opleverde. Een goede prestatie op de 400m horden lijkt dan ook niet onlogisch.

Comeback van Mehuys

Op de 100m voert de Cypriotische Anna-Ramona Papaioannou de deelnemerslijst aan met 11”25 voor het Jamaicaanse duo Shian Hyde (11”27) en Jura Jevy (11”71). Fé Vannerom/DEIN is de snelste Belgische van het pak met haar 11”98 van begin. Op de 200m maakt Elise Mehuys/LYRA haar comeback na heel wat blessureleed. Ze krijgt in eigen huis stevige concurrentie van Papaioannou, de Nederlandse Dominique Veninga en Alizee Morency Poilvache/RESC. Ook bij de mannen is het uitkijken naar een lokale atleet. Kobe Vleminckx/LYRA neemt het op tegen de Brit Dwayne Cowan en de Jamaicanen Anthony Carpenter en Michael Bentely.

Op de 400m voert een Nederlands trio de deelnemerslijst aan, waarvan Maureen Ellsworth met 52”90 de beste tijd achter haar naam heeft staan. De Duitse Majtie Kolberg won recent nog de 800m op de Flanders Cup in Ninove in een nieuwe persoonlijke beste met 1’59”24. Haar PR op 400m van 54”01 gaat er wellicht ook aan in Lier gezien haar goede vorm. Helena Ponette/HCO en Messalina Pieroni/LOOI zijn de Belgen om in de gaten te houden. Bij de mannen gaan Christian Iguacel/LYRA en Dylan Owusu/LYRA op zoek naar een overwinning voor de organiserende club. De Nederlanders Isayah Boers en Lars van Hoeven, onlangs nog de beste op de ACM van AS RIEME met 48”21, zijn de belangrijkste kapers op de kust.

De Marokkaanse Siham Hilali is intussen een bekend gezicht op het Flanders Cup circuit, met onder meer winst op de 1500m op de FC in Ninove. In Lier gaat ze van start als favoriete op de 800m. Rani Baillievier/OLSE, derde op de Allianz Belgian Championships, kan in het spoor van Hilali op zoek naar een nieuw PR. Sofie Van Accom/ACHL gaat ook van start op de dubbele baanronde voor een snelheidsprikkel met het oog op de 1500m. Tim Van de Velde/DUFF maakt zijn opwachting op de 1500m, zijn eerste 1500m van het seizoen.

Vekemans opnieuw op Belgische bodem

In de kampnummers kijken we uit naar Matthias Quintelier/LYRA met de kogel en Timothy Herman/ACME met de speer. Hermans belangrijkste concurrent voor de overwinning wordt de Nederlander Jurriaan Wouters met 76m09 achter zijn naam. Arne Min/LYRA kent een geweldig seizoen met 2m15 op de Allianz Belgian Championships als absolute uitschieter. Die uitschieter bezorgde hem een ticket richting het EKU20. Op zijn thuispiste gaat Min in het gezelschap van Giebe Algoet/HCO en Jef Vermeiren/ACHL op zoek naar een nieuwe tophoogte. Die andere lokale springer, Mathias Broothaerts/LYRA gaat in de verspringbak op zoek naar mooie afstand en krijgt onder meer concurrentie van de Jamaicaan Aubrey Allen.

Elien Vekemans/DCLA komt voor het eerst sinds het BK AC in 2020 opnieuw in actie op Belgische bodem. De polsstokspringster studeert in de Verenigde Staten en heeft 4m20 als seizoensbeste achter haar naam staan. In Lier krijgt ze concurrentie van de Française Alix Dehaynain en seizoensrevelatie Fleur Hooyberghs/ACHL. Het polsstokspringen bij de vrouwen belooft een interessante competitie te worden.

De volledige deelnemerslijsten vind je hier.