01/09

Voorbeschouwing Allianz Memorial van Damme

belgaimage-42030605

Mondo Duplantis tijdens de persconferentie eerder deze week

Morgen loopt het Koning Boudewijnstadion opnieuw vol voor een avond topatletiek met de Allianz Memorial Van Damme. Het wordt sterren en vooral medailles tellen, want maar liefst 85 WK-, EK- en Olympische medaillewinnaars komen morgenavond in actie. Mondo Duplantis, Kendra Harrison en Shelly-Ann Fraser-Pryce vormen de grootste internationale namen. Vanuit Belgische zijde wordt het uitkijken naar onder meer Nafi Thiam, Noor Vidts, Ben Broeders, Julien Watrin en Cynthia Bolingo tijdens een andermaal sterk bezette Allianz Memorial Van Damme.

Vandaag komen de eerste internationale toppers al in actie. Weliswaar niet in het Koning Boudewijnstadion, want de kogelstoters gaan op zoek naar de overwinning tijdens de Urban Memorial op de Brusselse Vismarkt. Daar kan je vanavond onder meer vicewereldkampioen Joe Kovacs en Tom Walsh aan het werk zien. Op vrijdag trekken we richting Heizel, waar de Diamond League meeting wordt op gang geschoten met de Youth Memorial Van Damme. Zowel op de 100m, 4x100m als 1000m krijgen de beste scholieren van ons land de kans om zich te tonen. De jongens komen ook in actie in hoogspringen en de meisjes in het verspringen. Alle info over de Youth Memorial Van Damme vind je hier.

Na het voorprogramma staat opnieuw een uurloop op het programma. Tijdens de coronaeditie in 2020 zorgden Mo Farah en Bashir Abdi/RCG voor vuurwerk met een uurrecord. Vrijdagavond gaan de Kenianen Kibiwott Kandie en Sabastian Sawe dat record aanvallen. Om 19u15 gaat de eerste Diamond League discipline van start met het polsstokspringen en poster boy Mondo Duplantis. De jonge Zweed verkeert in bloedvorm en kan voor een van dé prestaties zorgen tijdens deze editie van de Memorial mocht de lat richting 6m22 gaan. Ben Broeders/DCLA is ook van de partij om zich te tonen aan het Belgische publiek. Geen Nafi Thiam/RFCL in het hoogspringen, want de Olympische, wereld- en Europese kampioene verkiest het verspringen. Toch blijft het uitkijken naar het hoogspringen bij de vrouwen, want het volledige WK podium gaat van start. Niet veel later kruipen liefst vijf Belgische mannen in de startblokken voor de 400m, want de Tornados krijgen een welverdiende plek om zich te tonen aan het thuispubliek. Nadien kruipt nog een Tornado in de blokken, want Julien Watrin/DAMP gaan van start op de 400m horden. De Europese finalist neemt het onder meer op tegen de Braziliaans wereldkampioen Alison Dos Santos. Op de 200m, net als de 400m horden een Diamond League discipline, komt ook een Belg in actie. Robin Vanderbemden/SER kijkt op de halve baanronde de jonge Amerikaan Erriyon Knighton in de ogen die met 19”49 de vierde snelste tijd ooit liep.

De Belgische vrouwen zijn ook goed vertegenwoordigd op de sprint. Want op de 100m mag Delphine Nkansa/RESC het opnemen tegen grote internationale namen als Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shericka Jackson, Sha’Carri Richardson en Marie-Josée Ta Lou. Op de 400m is het uitkijken naar Cynthia Bolingo/CABW. De Europese finalist gaat van start in baan vijf en kan voor een van de Belgische hoogtepunten zorgen en meestrijden voor een mooi eindresultaat. Ze krijgt onder meer concurrentie van Sada Williams uit Barbados, de Nederlandse Lieke Klaver en de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson. In het verspringen komen twee Belgische vrouwen in actie met Nafi Thiam en Noor Vidts/VAC, terwijl Anne Zagré/RESC moest afzeggen voor de 100m horden. Met de Amerikaanse Kendra Harrison, de Olympische kampioene Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico en de Nederlandse Nadine Visser krijgen we wel een absolute toprace om naar uit kijken.

Op het einde van de avond krijgen we nog drie wedstrijden waar telkens een Belg gaat meestrijden. Op de 5000m komt Robin Hendrix/OEH aan de start. Op het afgelopen WK en EK was Hendrix niet van de partij, maar morgenavond wil hij richting zijn persoonlijk record en daarover lees je hier meer. Op de 1500m gaat Elise Vanderelst/MOHA van start en op het slotnummer van de avond, de 800m, komt Eliott Crestan/SMAC in actie. Met Jake Wightman, Emmanuel Kipkurui Korir en Djamel Sedjati krijgt Crestan absolute wereldtoppers naast zich.

Het volledige programma van de Allianz Memorial Van Damme vind je hier terug.