31/08

Robin Hendrix wil tijdens Allianz Memorial Van Damme in buurt van PR uitkomen

hendrix-robin-2020-nvda-nad-2

Robin Hendrix.

Veel atleten die vrijdag aan de start staan van de Allianz Memorial Van Damme zijn vermoeid van twee of toch minstens één kampioenschap, maar dat geldt niet voor Robin Hendrix. Hij ontbrak in Eugene en München en is daarom nog hongerig om in de 5.000 meter in de buurt van zijn persoonlijk record uit te komen.

“De vorm zit supergoed”, zegt Robin Hendrix/OEH, die een persoonlijk record heeft van 13’19”50 maar dit seizoen tot nu toe vrede moest nemen met 13’32”55. “De laatste maanden heb ik superveel getraind, met onder meer een hoogtestage in juli in Flagstaff, en ik denk dat ik stilaan naar mijn niveau van de voorbije jaren aan het gaan ben.”

In principe was trainingsmaatje Isaac Kimeli voorzien als enige Belg in de 5.000m, maar toen die afmeldde kon Robin zijn plaats innemen. “Ik had al tegen Tim (Moriau, zijn coach, red.) gezegd dat ik eigenlijk nog een goeie wedstrijd nodig had nadat ik de kampioenschappen miste, maar er zijn er niet veel meer”, vertelt hij. “Dus ik was blij toen de kans kwam om op de Memorial te lopen. Zo kan ik toch nog kijken wat er nog in zit.”

Robin kan zich vrijdag meten met de wereldtop. “Het zal heel snel gaan, maar als ik slim loop zonder mij op te blazen in de eerste drie kilometer, denk ik dat er een persoonlijk record zit aan te komen”, klinkt het. “Ik wil zeker onder de 13’30 duiken. Ik heb gehoord dat ze richting 7’50 gaan aan drie kilometer, dus als ik mij achterin de groep zet heb ik ongeveer 7’55. Dat is snel, maar niet overdreven snel en moet ik normaal aankunnen. Ik moet er gewoon mijn hoofd bijhouden en zeker niet voorin willen meedraaien. Als er een mooie tijd en plaats uit de bus komen, zou dat een opluchting zijn na een moeilijk seizoen en een teken dat ik op de goeie weg ben, maar ook de nodige punten opleveren op de World Ranking.”

Het EK in München moest Robin van thuis volgen omdat er andere landgenoten sneller waren in de kwalificatieperiode. “Daar had ik het niet supermoeilijk mee”, vertelt hij. “Ik had maar beter moeten presteren en er waren andere Belgen die hun plaats daar meer verdienden. Alleen kwam ik in die periode echt goed in vorm en voelde ik dat er hoog had kunnen scoren. Daardoor werd het toch nog hard om er niet bij te zijn, maar er komen nog kansen de volgende jaren.”

Dat Robin het EK miste, had ook te maken met de legeropleiding die hij vorige winter afwerkte. “Andere hadden indoor al veel punten gesprokkeld, maar bij mij moest het absoluut gebeuren tijdens drie wedstrijden in de zomer. Daar moest ik top zijn, maar dat is niet gelukt”, blikt hij nu terug. “Zoveel goeie 5.000 meters vind je nu eenmaal niet, en mijn lichaam is ook geen robot. Soms heb je tijd nodig en moet je geduldig zijn. Op een gegeven moment komt de vorm wel terug en daar ben ik nu wel denk ik.”

Volgende week sluit Robin zijn seizoen af met een 3.000 meter in Trier. Daarna neemt hij twee weken relatieve rust. “Genoeg om fris aan de winter te beginnen, maar ik zal nog altijd om de dag tien kilometer lopen”, besluit hij.