10/12

EK veldlopen: Eén keer goud en twee keer brons voor België

ldq-4366

Robin Hendrix.

Wat. Een. Feest. Het EK veldlopen in Brussel is een absolute hoogdag geworden die we ons nog héél lang gaan herinneren. De ambiance was ongelofelijk, en dat waren de sportieve resultaten ook. Individueel was Robin Hendrix de grote uitblinker. Hij won brons bij de senioren mannen. En dan waren er ook nog twee teammedailles: brons voor de senioren vrouwen en goud voor de senioren mannen. Wat een weelde!

De juniores meisjes waren als eerste aan zet. Charlotte Penneman/ACW was de beste Belgische op een negentiende stek, Hannah Enkels/LOOI volgde niet veel later als 22e. Fien Paulussen/ACHL was 27e, Rhune Vanroose/AVLO 41e, Astrid Van Breedam/AVLL 51e en Femke D’Hauwers/RCG 56e. Het leverde een verdienstelijke zesde plaats op in het landenklassement.

Bij de junioren jongens scoorden we een eerste individuele top tien. Daarvoor was Simon Jeukenne/HERV verantwoordelijk, die knap zevende werd. Mathis Lievens/VAC was 21e, Tristan Gevaert/HAC 23e. Daarna kwamen Casper Lievens/VAC op 32 en Régis Thibert/HERV op 38. Daan Lievens/VAC was 63e. Het leverde een mooie vierde plaats op in het landenklassement.

Daarna was het aan de Mixed Relay. Ziad Audah/CABW was dé verrassing en wisselde als eerste. Elise Vanderelst/CABW bleef op medaillekoers, maar viel wel terug naar drie. Charlotte Van Hese/AVLO betaalde leergeld en gaf nog eens vier plaatsen prijs. Ruben Verheyden/EA sleepte nog een vijfde plaats uit de brand.

Bij de beloften vrouwen zorgde Jana Van Lent/RESC voor een hele mooie zevende plaats. Julie Voet/AVR was de tweede Belgische als 32e. Roxane Cleppe/USBW was 37e, Marie Bilo/ASVO 46e, Charlotte Van Laethem/HCO 58e en Emma D’Haene/AZW 69e. De Belgen kwamen zo als zesde binnen in het landenklassement.

De mooie toptienplaatsen bleven maar komen, want bij de beloften mannen was Yorick Van De Kerkhove/ROBA precies tiende. Robbe Theeuwes/ACHL was netjes twintigste. Antoine Reul/RFCL eindigde 33e, Aaron Decloedt/OB 34e en Noah Konteh/OLSE 45e. Het bracht de Belgen op de vijfde plaats in het landenklassement.

Lisa Rooms/AVLO was bij de seniores vrouwen een van de absolute verrassingen van de dag. Ze eindigde schitterend als zesde. Ook Chloé Herbiet/WACO was ijzersterk en finishte als negende. Juliette Thomas/DAMP was verdienstelijk 23e. Daarna kwam Victoria Warpy/ACW als 32e, Imana Truyers/CABW als 43e en Sofie Van Accom/ACHL als 48e. In het landenklassement leverde dat een prachtige en onverwachte bronzen medaille op.

De senioren mannenwedstrijd moest dé apotheose worden. En dat werd ze ook, maar op een verrassende manier. Robin Hendrix/OEH snelde naar een bronzen plak die niemand had zien aankomen en bezorgde België zo zijn enige individuele medaille van het EK. Ook John Heymans/RESC overtrof de verwachtingen met een prachtige zesde plaats. Isaac Kimeli/OEH bleef vechten ondanks een moeilijke dag en was elfde. Marco Vanderpoorten/HAMM was verdienstelijk 25e, Pieter-Jan Hannes/HULS sloot zijn carrière af met een 31e plaats. Guillaume Grimard/DCLA was 35e. Het leverde blinkend goud op in het landenklassement.

Bekijk de resultaten van de Belgen op onze EK-pagina