02/09

Voorbeschouwing Allianz Memorial Van Damme: Thiam en Duplantis trekpleisters bij 45e editie

thiam-nafi-2021-tokio-os-belga-7

Nafi Thiam.

Morgen is het tijd voor de belangrijkste afspraak op de Belgische atletiekkalender. Het gros van de olympische toppers verzamelt vrijdagavond in het Brusselse Koning Boudewijnstadion voor de 45e editie van de Allianz Memorial Van Damme. De grootste publiekstrekkers zijn olympische kampioenen Nafi Thiam en Mondo Duplantis, maar er staat nog heel wat meer lekkers op het menu.

Voor een stukje staat of valt elke Memorial Van Damme toch met het weer, en op dat vlak ziet het er voor morgen uitstekend uit. Er wordt een stralende zon aangekondigd en 24 graden, op de het koudst van de avond zou het kwik nog altijd 18 graden moeten aanwijzen. Dat belooft.

Eerst is het aan enkele toptalenten uit eigen land om in het voorprogramma het beste van zichzelf te geven. Wie onze beste scholieren aan het werk wil zien, vertrekt maar beter op tijd naar Brussel, want de Youth Memorial begint al om 18u05.

Nadat de jeugd in actie is gekomen, wordt het meteen héél serieus, want al om 19u20 beginnen de polsstokmannen aan hun wedstrijd. Het belooft dé discipline van de avond te worden. De Zweed Mondo Duplantis gaat resoluut voor zijn eigen wereldrecord, dat op 6m18 staat. Zijn meetingrecord bedraagt 6m00. Ook Ben Broeders/DCLA heeft grote plannen. Hij wil zijn Belgisch record, dat sinds twee weken op 5m81 staat, aanscherpen. Het tweede kampnummer bij de mannen is morgen het verspringen. Daarin krijgt tienkamper Jente Hauttekeete/KAAG, Europees kampioen en vicewereldkampioen U20, zijn kans.

Bij de vrouwen staat er maar één kampnummer op het menu, maar wel eentje dat vuurwerk belooft te geven. De Russische olympische kampioene Mariya Lasitskene neemt het op tegen onze eigen olympische kampioene zevenkamp Nafi Thiam/RFCL.

In de loopnummers is de Nederlandse Sifan Hassan een van de absolute sterren. Ze won in Tokio twee keer goud en nog eens brons en treedt in Brussel aan in de mijl, waarin ze wereldrecordhouder is. In haar zog hoopt Elise Vanderelst/MOHA het Belgisch record, dat sinds 2012 in handen is van Almensch Belete, bij te stellen. Ook in de 5.000 meter zou het wel eens heel erg hard kunnen gaan. Het veld wordt aangevoerd door de Keniaanse Helen Obiri, die in Tokio zilver won. In de 800 meter is de Britse Keely Hodgkinson, die zilver won in Tokio, de grote favoriete.

In het kortere werk is het vooral uitkijken naar de 200 meter. Christina Mboma uit Namibië, goed voor zilver in Tokio, neemt het op tegen kanjers als Shericka Jackson, Dina Asher-Smith en Sha’Carri Richardson. Rani Rosius/AVT en Imke Vervaet/RCG verdedigen de Belgische eer. Op de hoge horden tekent met Megan Tapper de Jamaïcaanse bronzen medaillewinnares van Tokio present. Anne Zagré/RESC en Noor Vidts/VAC zorgen voor een Belgisch tintje. Daarnaast is er ook een speciale België vs. Nederland in de 400 meter met Ilana Hanssens/ASVO, Manon Depuydt/ACME, Camille Laus/OEH en Paulien Couckuyt/VAC.

Het eerste loopnummer bij de mannen is de 800 meter. De Keniaan Ferguson Rotich, goed voor zilver in Tokio, krijgt Belgische tegenstand van Eliott Crestan/MOHA, Ruben Verheyden/EA, Aurèle Vandeputte/HAC, Pieter Sisk/DCLA en Tibo De Smet/RCG. In de 1.500 meter krijgen we de pijlsnelle Spanjaard Mohamed Katir en de Australiër Stewart McSweyn tegen onze landgenoten Ismael Debjani/CABW en Jochem Vermeulen/LYRA.

De 400 meter mannen is al jaren een van de hoogtepunten van de Memorial en dat kan het ook dit jaar worden. Kirani James, goed voor brons in Tokio en negen jaar eerder in Londen al voor goud, treft Jonathan Sacoor/OEH, Kevin Borlée/OEH en Alexander Doom/AVR. In de 100 meter neemt de snelste man van het seizoen, Trayvon Bromell, het op tegen zijn Amerikaanse landgenoot Fred Kerley. Die laatste won zilver in Tokio. In de 400 meter horden tot slot is de Braziliaan Alison dos Santos, die brons won in Tokio, de topfavoriet.

Het volledige programma van de Allianz Memorial Van Damme vind je hier en de wedstrijden kan je vrijdagavond live volgen op Canvas vanaf 19u35.