16/02

Vekemans verbetert BR juniores, Broeders evenaart zijn BR

-ldq0552-ben

Ben Broeders.

Het is een uitzonderlijk weekendje geworden voor de Leuvense polsstokgroep. Elien Vekemans stelde in Amerika haar Belgisch indoorrecord juniores bij naar 4m18, Ben Broeders evenaarde in Glasgow zijn nationaal record van 5m75.

Eind januari bracht Elien Vekemans/DCLA het junioresrecord al op 4m17 in Fayetteville in de Verenigde Staten, waar ze haar studies afwerkt. Nu deed ze er, opnieuw in Fayetteville, nog een centimeter bij. Ook outdoor is Elien nationaal recordhoudster met 4m25.

Ben Broeders/DCLA vloog bij de World Indoor Tour in Glasgow over 5m75, al voor de tweede keer in enkele weken. Het leverde hem in een enorm sterk deelnemersveld de derde plaats op, en hij was ook getuige van atletiekgeschiedenis. De Zweed Armand Duplantis lukte 6m18, een verbetering van zijn eigen wereldrecord.

"Het was een mooi weekend voor mij", zegt Steven Taeleman, de coach van zowel Elien als Ben. Bij die laatste valt vooral op hoe hij dit jaar elke week lijkt te kunnen springen wat vorig jaar een uitschieter heette. "Ben is altijd een regelmatige springer geweest, zonder grote pieken of dalen. Nu valt het meer op, omdat hij op zo'n hoog niveau springt. Dat is te danken aan een combinatie van het mentale, fysieke en technische. Het voornaamste zijn een aantal hoeken die we hebben aangepast bij het afzetten en het indraaien. Vorige jaar lukte dat nog maar af en toe, nu krijgt hij het helemaal onder de knie."

Woensdag springt Ben nog in Liévin, zondag in Clermont-Ferrand. Zit de rechtstreekse olympische limiet van 5m80 erin? "Zeker. In Glasgow ging de lat helaas rechtstreeks naar 5m84, maar komende week zie ik het gebeuren. Al is het geen verplichting, de winter is al mooi geweest."