25/08

Vanessa Sterckendries ziet marge en wil dit seizoen nog 70m slopen

sterckendries-vanessa

Vanessa Sterckendries.

Blij was ze zeker, maar de honger van Vanessa Sterckendries is nog niet gestild na haar Belgisch record hamerslingeren van afgelopen weekend in Leverkusen. Technisch was haar recordworp verre van perfect, en dus mikt de Herentse nog dit seizoen op de 70m-grens.

"Sergey Litvinov (voormalig wereldrecordhouder, nvdr.) zei mij al in de opwarming dat ik voorbij de 69 meter zat", begint Vanessa Sterckendries/OEH haar verhaal van afgelopen weekend. "Toen zei ik tegen mezelf: kalm blijven en in wedstrijd hetzelfde doen. De eerste worp was meteen die 69m91. Wat is dat hier, was mijn eerste gedacht. Een BR had ik verwacht, maar niet dat ik meteen zo dicht bij de 70m zou komen. Bovendien was het totaal geen perfecte worp. Ik vloekte nog tegen mijn vriend meteen na de afworp omdat het technisch niet goed was. Mijn rotaties waren te klein, een redelijk grote fout is dat. Ik schrok dus toen ik de afstand hoorde afgeroepen worden."

Vanessa was dus verrast, des te meer omdat ze sinds een dikke week weer aan het werken is. "In het onderwijs heb ik de hele zomer vrij, dus ik ga niet klagen. Maar het is wel telkens even zoeken als ik de trainingen weer met werk moet beginnen combineren. Daarom dacht ik dat het niks zou worden in Leverkusen." Pakte dat even anders uit. "Ik wist wel dat de vorm goed was, ook al op het BK. Maar ik heb er sindsdien weer een zwaardere trainingsweek opzitten, omdat ik wil pieken naar twee wedstrijden in Frankrijk begin september."

Hoe verklaart de Belgische recordhoudster haar knappe progressie het afgelopen jaar? "Ik ben vooral sterker geworden, maar ook technisch beter, mede dankzij de tips van Litvinov in de winter. Vroeger draaide ik op één snelheid, nu zie je twee versnellingen in mijn draaibeweging."

De honger om te presteren is ondertussen nog niet gestild bij Vanessa. "Mijn seizoen is al geslaagd, maar nu ik er zo dichtbij ben, wil ik toch de 70 meter slopen. Ik mis nog maar negen centimeter, dat is de dikte van mijn kogel. Die grens halen is al een droom sinds ik voorbij de 60 meter ben, al vele jaren dus. Nu is die droom ei zo na verwezenlijkt, dat zou een beloning voor vele jaren werk zijn."

Komend weekend werpt Vanessa in principe opnieuw in Duitsland, maar ze overweegt om een weekendje over te slaan en door te trainen naar twee grotere wedstrijden in Frankrijk. "Als ik daar de 70m haal, zal ik mijn seizoen stopzetten." De mooie prestaties leveren ook een extra dosis vertrouwen op met oog op de grote kampioenschappen van de komende jaren. "Met die 69m91 had ik op het EK in Parijs, dat deze week zou doorgaan, een kans op de finale. Dat doet toch hopen", besluit ze.