15/03

European Throwing Cup: Sterckendries en Defrère sterk in Portugal

sterckendries-vanessa-2021-etc-cluj-napoca-belga

Vanessa Sterckendries

Afgelopen weekend vond in het Portugese Leiria de 21ste editie van de European Throwing Cup plaats, weliswaar een jaar later dan gepland. Kogelstoters, discuswerpers, hamerslingeraars en speerwerpers uit alle Europese uithoeken trokken richting Portugal voor een weekend werpen op hoog niveau. Vanuit Belgische zijde waren Vanessa Sterckendries in het hamerslingeren en Elena Defrère in het kogelstoten van de partij. Met winst in groep B voor beide Belgen mochten ze tevreden terugblikken.

Winst ondanks lichte frustraties

De beste Europese werpers kennen de weg naar Leiria intussen, want ook in 2014, 2015 en 2018 vond het werpersmeeting van European Athletics plaats in de Portugese stad. Voor veel atleten vormt de meeting een eerste wedstrijdprikkel om de lange trainingsdagen tijdens de winter te doorbreken, aangezien enkel de kogelstoters indoor aan hun trekken komen. In het hamerslingeren stak Vanessa Sterckendries/OEH in actie in groep B. Ze opende met 66m73, maar in haar tweede worp kwam ze tot 69m42 waarmee ze de winst in de groep B op zak stak. Na wierp ze nog driemaal over 67 meter, maar haar PR van 69m91 blijft overeind. Een mooi resultaat zo vroeg op het seizoen. De Zweedse Grete Ahlberg werd tweede met 68m77 als beste worp.

Vanessa Sterckendries: “Aan het begin van de winter hadden we deze wedstrijd al aangevinkt op onze kalender, want op de Throwing Cup zijn punten te sprokkelen voor de World Ranking. Na een stage in Zuid-Afrika eind januari, was het werken om in vorm te raken, maar helaas liep ik corona op. Het was afwachten hoe mijn lichaam zou reageren, maar achteraf gezien viel dat mee. De kans deed zich voor om aan de Franse winterkampioenschappen deel te nemen. Als doel hadden we een worp van 68 meter vooropgesteld. Met 69m00 haalde ik dat ruim. Dus de logische stap was om tijdens de Throwing Cup meer dan 70 meter te werpen. Vooraf was ik een beetje gefrustreerd omdat ik in Leiria niet mocht starten in de A groep. Ik vond dat ik die groep waardig was, maar ze hebben iemand anders die kans gegeven die dit jaar enkele centimeters verder van mijn SB had gegooid. Pech, ik had gewoon verder moeten gooien, maar was toch licht gefrustreerd. Daarna had ik twee doelen vooropgesteld, mijn groep winnen en +70m werpen. In dat eerste ben ik geslaagd, maar hetgeen wat ik echt wou is niet gelukt. Jammer, want ik was echt in goede vorm en blijf een beetje op mijn honger zitten. Als ik terugblik kan ik wel tevreden zijn, want we zijn pas maart en ik gooide een halve meter onder mijn BR. Het “echte” seizoen moet nog losbarsten, alsook een vierde plaats overall nadat ik super lang op de derde plaats stond is supermooi meegenomen, nog geen enkele Belgische vrouwelijke werpster deed me dit ooit voor. Jammer dat hetgeen +70m was, maar nu kijken we vooruit naar de volgende wedstrijden in mei! Ik heb er enorm veel zin in.”

In groep A ging één atlete voorbij 70 meter. De Française Alexandra Tavernier lukte bij haar laatste poging 70m13. Achter haar wierpen slechts drie andere atleten 69 meter, waardoor Sterckendries absoluut haar plaats had in groep A. De Spaanse Laura Redono pakte met 69m72 de tweede plaats en de Italiaanse Sara Fantini met 69m60 de derde plaats. Met haar 69m42 eindigde Sterckendries op een vierde plaats overall. Bij de mannen was de winst voor de bronzen medaille van het laatste WK in openlucht in 2019, de Hongaar Bence Halasz met 76m69.

Defrère met PR en winst

Onze tweede landgenote in Leiria was Elena Defrère/VAC in het kogelstoten. Ze kwam in actie in groep B bij de U23 en ondanks een moeilijk begin deed ze bij haar laatste drie pogingen telkens beter dan haar PR. Ze trok naar de Throwing Cup met 15m21 achter haar naam, maar bij haar vierde poging kwam ze tot 15m40. Nadien deed ze nog beter met 15m65 en bij haar laatste poging ging ze nog een keer voorbij haar voormalige PR met 15m36. Met die 15m65 uit haar vijfde poging won ze de competitie in groep B en werd ze zesde overall. De winst was voor de Turkse Pinar Akyol met 16m30, de enige bij de U23 die voorbij zestien meter stootte. De Française Amanda Ngandu-Ntumba werd tweede met 15m93 en de Duitse Jule Steuer derde met 15m81, voor beide een PR. Bij de seniores vrouwen was de winst voor de Portugese indoorkampioene van Torun, Auriol Dongmo, met 19m68. De Nederlandse Jessica Schilder werd tweede met 18m89. Bij de mannen zorgde een Italiaans duo voor de mooiste afstanden. Zane Weir pakte de winst met 21m99 voor zijn landgenoot Nick Ponzio met 21m83.

Elena Defrère: “Dit was mijn eerste Throwing Cup en het was een heel mooie ervaring. Doordat het samenviel met het BK beloften moest er in mijn planning niet veel veranderen. Ook mijn trainingen gingen al een tijdje goed dus een mooie worp zat eraan te komen en ik ben blij dat die er hier is uitgekomen. Ze hadden veel regen voorspeld op zaterdag dus daar had ik me op voorbereid. De werpcirkel was ondanks de regen heel goed en niet glad. Ik stond heel stabiel waardoor ik met vertrouwen heb kunnen gooien. Doordat ik in de B groep zat wist ik niet exact hoever er in de A groep gegooid werd. Later heb ik dan meegekregen dat ik 18 centimeter van het podium was, maar voor nu ben ik heel tevreden met mijn zesde plaats en hoop volgend jaar om in de A groep te mogen starten.”

Opvallend, in het discuswerpen werd de Zweedse wereld- en Olympische kampioen Daniel Stahl verrassend tweede na de jonge Sloveen Kristjan Ceh. Stahl moest met 65m95 nipt de duimen leggen voor Ceh met 66m11. Bij de vrouwen was de Italiaanse Daisy Osakue de beste met 61m56. In het speerwerpen ging de winst bij de vrouwen naar de Litouwse Lina Muze met 58m12, voormalige Europees beloftekampioene, en bij de mannen naar de Roemeen Alexandru Novac, de nummer twaalf in Tokyo, met 80m49.

De volledige uitslag van de European Throwing Cup vind je hier.